Houdbaarheid van aangebroken fust bier

Fust bier wordt altijd gezien als een luxe voor veel mensen. Het bier heeft een zachte smaak, is vaak lekker gekoeld en is te vergelijken met een heerlijke dorstlesser. Maar als je het aangebroken fust bier niet meteen drinkt, blijft het wel drinkbaar?

In principe blijft aangebroken fust bier enkele maanden houdbaar, mits het goed koel bewaard wordt. Het duurt gemiddeld één tot drie maanden voor het bier in de fusten aan kwaliteit verliest. Wanneer je echter gekoelde bieren brouwt, kun je het beste gebruik maken van zogeheten twee wekelijkse voorraadfusten: als je bier binnen twee weken wordt opgedronken, blijft het lekker. Het is daarom belangrijk om de houdbaarheid van het bier in de gaten te houden.

Wat is aangebroken fust bier?

Aangebroken fust bier is bier dat rechtstreeks uit een fust wordt getapt. Dit kan worden gedaan via vaste fusten, of via tappen uit losse containers. Fusten komen vaak in 20 of 30 litercontainer, maar soms ook in 20 tot 50 litercontainers. De meeste bieren blijven tot twee weken in het vat lekker, maar om ervoor te zorgen dat het nog steeds lekker en fris smaakt, is het belangrijk dat het vat goed gekoeld wordt bewaard.

Warme manier van bewaren

Wanneer je het bier warm bewaard, is de houdbaarheid verminderd. De productie van gistcellen wordt versneld en dit veroorzaakt veranderingen in de smaak, geur en aroma van het bier. Bovendien kunnen warme temperaturen bijdragen aan een verlies van smaak en kwaliteit. Je kunt echter enkele dingen doen om te voorkomen dat je aangebroken fust bier ontzettend warm bewaard wordt.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bier zo dicht mogelijk bij je koeltemperatuur wordt bewaard. Probeer ook zoveel mogelijk om je bier uit direct zonlicht en warmte te houden. Het is ook belangrijk dat je er rekening mee houd dat bier in de fusten kan ploppen als het te warm wordt, dus houd dat ook in gedachte bij het bewaren van je bier.

Verscheidenheid aan mogelijkheden

Er zijn een verscheidenheid aan manieren waarop je fust bier kunt serveren. Je kunt bijvoorbeeld schuimtap gebruiken, waarmee je fust bier kunt uitpersen en controleer zelf de schuimkraag. Als je geen schuimtap hebt, kun je ook gebruik maken van tapplatformen. Hiermee kun je doelgericht bier uit de fusten tappen, en als je eenmaal klaar bent, kun je de kraag makkelijk controleren.

Het is ook mogelijk om ervoor te zorgen dat methode van het tappen vanuit een extra fust wordt gebruikt. Voor dit doel heb je een speciale adapter nodig. Met deze adapter kun je een losse fust aansluiten op de originele bierfust en dus het bier eruit tappen. Je moet dus de adapter aansluiten op de fust, de slang instellen, het bier aansluiten en vervolgens het bier uitpersen.

Om ervoor te zorgen dat je fust bier de juiste temperatuur behoudt, is het belangrijk om over een temperaturesensor te beschikken. Deze sensor kun je gebruiken om de temperatuur van je fust bier te controleren en eventueel bij te stellen. Ook kun je hiermee je bier tegen overlading beveiligen. Onder buitentemperaturen van 35 graden is er mogelijkheid dat je bier gaat schuimen. Om deze reden is het slim om je bier een extra temperatuurbescherming te geven.

Conclusie

Aangebroken fust bier blijft gemiddeld één tot drie maanden houdbaar, mits het goed gekoeld wordt bewaard. Er zijn verschillende manieren waarop je fust bier kunt serveren, waaronder schuimtap, tapplatformen en adapters. Om ervoor te zorgen dat je bier de juiste temperatuur behoudt, is het belangrijk om gebruik te maken van een temperature controller en extra koelelementen.

Plaats een reactie