Houdbaarheid van aioli

Aioli is een gemeenschappelijk ingrediënt in vele verschillende gerechten. Het is een smeuïge mayonaise-achtige saus die meestal wordt gemaakt van olijfolie, knoflook, sinaasappel en mosterd. Het is lekker als dressing, maar kan ook als smaakmaker in verschillende soorten gerechten dienen. Maar hoe lang is aioli houdbaar?

Hoe lang is aioli houdbaar?

Aioli kan drie tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard. Hoe dan ook, omdat het gaat om een gemaakt ingrediënt dat gemaakt is met weinig zuur, zou ik het niet meer dan twee dagen aanraden. Als het voor langer dan twee dagen in de koelkast bewaard moet blijven, is het het beste om het aioli af te dekken met plasticfolie of in een luchtdichte verpakking te bewaren.

Houd er ook rekening mee dat als het aioli voor het eerst wordt gemaakt, je het binnen een paar uur na het maken moet gebruiken en de rest moet worden weggegooid. Anders kan het bederven.

Wat is aioli?

Aioli is een traditionele Provençaalse saus die gemaakt is van knoflook, olijfolie, citroen en mosterd. Het is een smeuïge en romige saus die vaak wordt gebruikt bij vlees- en visgerechten. Ook wordt het vaak gebruikt als dip voor crackers, stokbrood, frietjes of salades.

Wat kun je ermee doen?

Aioli is heerlijk als dressing voor salades of als dip voor chips en groenten. Je kunt er ook je vis- of vleesgerechten mee marineren of als bijgerecht serveren. Aioli is ook lekker met toast, stokbrood of in broodjes.

Het is zelfs een lekkere manier om je gebakken aardappels te geven. Als je graag jouw gerechten wat kruidiger wil, kun je wat geraspte peper of chili toevoegen aan je aioli. Op deze manier kun je de aïoli aanpassen naar je smaak.

Conclusie

Aïoli is een van die sauzen die zowel bij zout als zoet voedsel gebruikt kan worden. Het voegt een subtiel, knoflook-tonen toe aan elk gerecht waardoor het perfect is voor veel liefhebbers van voedsel. Het is gemakkelijk te maken, smaakvol en kan drie tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard als je het afdekt met plasticfolie of het in een luchtdichte verpakking bewaard. Zo voorkom je dat het bederft.

Plaats een reactie