Houdbaarheid van alcohol 70 na openen

Alcohol 70 is een verdunningsformule die 70% alcohol bevat. Het wordt gebruikt als antisepticum en ontstekingsremmer voor externe gebruiken zoals reiniging, desinfectie en het bestrijden van infecties. Alcohol 70 kan in verschillende verhoudingen gemengd worden met water, waardoor de concentratie van de alcoholmengsel variëren. Maar wat is de houdbaarheid van alcohol 70 na openen?

Wat is alcohol 70?

Alcohol 70 is een mix van alcohol en water. Het bevat 70% alcohol (de naam verraadt het al) en 30% water. Alcohol 70 is een zeer krachtige antisepticum dat wordt gebruikt voor het uitwissen van micro-organismen, lichaamsvloeistoffen, bacteriën en virussen. Het is vaak een essentieel bestanddeel in het desinfecteren van toestellen, oppervlakken, of in het algemeen als ontstekingsremmer en als eerste hulp tegen infecties.

Hoe lang is alcohol 70 na openen houdbaar?

Alcohol 70 is na opening houdbaar tot 3 tot 6 maanden, afhankelijk van waar je het bewaart. Als het wordt bewaard op een droge en koele plaats, zoals in de koelkast, kan de houdbaarheid variëren van 2 tot 3 maanden. Als het echter wordt bewaard op een plaats met een temperatuur boven 25 graden Celsius, wordt het aangeraden dat je het binnen maximaal een week gebruikt. Als de geur of kleur van het alcoholmengsel verandert, of als er een fysiek effect van het gebruikte mengsel is, dan moet het onmiddellijk worden verwijderd en weggedaan. Als je alcohol 70 gebruikt voor medische doeleinden, is het echter het beste als je het direct gebruikt, omdat de hoeveelheid alcohol na het openen vrij snel afneemt.

Waarvoor kan je alcohol 70 gebruiken?

Er zijn verschillende manieren waarop je alcohol 70 na openen kunt gebruiken. Je kunt het gebruiken voor het desinfecteren van oppervlakken zoals tafels, aanrechten, deuren, kranen, enzovoort. Sommige mensen gebruiken alcohol 70 in plaats van reinigingsalcohol om stukken fruit, groenten of vlees te desinfecteren voor consumptie. Alcohol 70 kan ook worden gebruikt voor het ontsmetten van wonden of verwondingen, soms samen met andere antiseptische middelen zoals zoutoplossingen, bijvoorbeeld. In sommige landen wordt het ook gebruikt als mondwater, als onderdeel van een andere mondverzorgingsroutine. Als het gaat om medische toepassingen, moet je altijd een arts raadplegen.

Conclusie

Alcohol 70 is een zeer krachtige antisepticum dat wordt gebruikt voor het desinfecteren van oppervlakken, het uitwissen van micro-organismen, het bestrijden van infecties en voor medische doeleinden. Het is na opening houdbaar tot 3 tot 6 maanden, afhankelijk van waar je het bewaart. Als je alcohol 70 na openen gebruikt voor medische doeleinden, is het belangrijk om altijd een arts te raadplegen. Alcohol 70 is een krachtig antiseptisch middel met vele toepassingen, zowel industrieel als medisch.

Plaats een reactie