Houdbaarheid van aubergine

Aubergine, ook wel bekend als de eggplant, is een veel gebruikte groente. Het is een gezonde, smaakvolle toevoeging aan veel verschillende gerechten. De houdbaarheid van aubergine is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je gerechten vers zijn en dat je geen voedselverspilling tegenkomt als je met aubergine werkt. Hieronder vind je alles wat je moet weten over de houdbaarheid van aubergine.

Wat is aubergine?

Aubergine is een knolgewas dat afkomstig is uit India, maar tegenwoordig over de hele wereld wordt geteeld. Er zijn verschillende soorten aubergine verkrijgbaar, variërend van kleine en zoete, in potvorm gekweekte sorten, tot lange, kromme vruchten. Aubergine is een populair groentegerecht dat veel wordt gebruikt in de mediterrane, Midden-Oosterse en Aziatische keukens. Het heeft een licht rookige, pittige, smaak die versterkt kan worden door bakken of roosteren.

Hoe lang is aubergine houdbaar?

Aubergine is een relatief kort houdbare groente. Frisse, glad oppervlakte aubergines mogen tot 4 dagen worden opgeslagen in de groentela van de koelkast. Verpakte plakken en plakken aubergine kunnen ongeveer 3 dagen worden opgeslagen in de koelkast. Onverwerkte aubergines kunnen worden ingevroren, maar de smaak en textuur kunnen worden beïnvloed.

Hoe kan je aubergine bewaren?

Als je een frisse aubergine bij de supermarkt hebt gekocht, schil je het best en maak je het schoon voordat je het opslaat. Zorg ervoor dat de temperatuur koel is, en plaats het in een plastic zak of doe het in een luchtdicht bakje. Als je aubergine gaat bakken of roosteren, berg je het dan zo snel mogelijk op. Bewaar het in een afgedekte container met een laagje olie, omdat olie helpen om oxygenatie te voorkomen. Je kunt ook ingevroren aubergines gebruiken, deze kunnen tot ongeveer 6 maanden bewaard worden.

Wat kun je met aubergine maken?

Aubergine is uitstekend geschikt voor veel verschillende gerechten. Het wordt veel gebruikt in boerenkool, ratatouille, couscous, salades, pastasauzen en dips. Gegalvaniseerde aubergine met kruiden of sauzen is een perfecte maaltijd als lunch of diner. Aubergines zijn ook een populaire veganistische vulling voor sandwiches, wraps en pizza’s. In de Middellandse Zee en het Midden-Oosten wordt aubergine ook veel gebruikt voor gerechten zoals Baba Ghanoush, Moussaka en Caponata.

Conclusie

Aubergine is een vers bereide, veelzijdige groente die een heerlijke smaak en veel gezondheidsvoordelen heeft. Maar het is belangrijk om te weten hoe je je aubergine het beste kunt bewaren om ervoor te zorgen dat je gerechten vers en smakelijk blijven. Aubergine is meestal 3 tot 4 dagen houdbaar in de groentela van de koelkast. De houdbaarheid verleng je met het invriezen van restjes aubergine. Het is veelzijdig en verscheiden aan recepten waar je aubergines in kunt gebruiken!

Plaats een reactie