Houdbaarheid van boter in blik

Boter in blik is een manier om de houdbaarheid van boter te verlengen, zodat het langer vers kan blijven. Boter in blik is boter met extra conserveermiddelen en calciumstearaat toegevoegd om de textuur ervan te verbeteren. Door dit proces wordt de houdbaarheid van boter in blik verlengd tot wel 20 maanden bij een temperatuur van 4-15 graden Celsius. Boter in blik is een handige manier om langere tijd vers te blijven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over veroudering.

Wat is boter in blik?

Boter in blik is gewone, roomboter met extra conserveermiddelen, calciumstearaat en injecerbaar vocht toegevoegd om de smeltheid te verbeteren. In tegenstelling tot gewone boter is es boter in blik beter bestand tegen warmte, waardoor het langer houdbaar kan blijven.

Boter in blik wordt veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie en is te koop in de meeste supermarkten. Er bestaan verschillende soorten boter in blik, waaronder gesmolten boter, geraspte boter en boterstaven. Al deze soorten kunnen kort en lang houdbaar zijn zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

Hoe lang is boter in blik houdbaar?

Boter in blik is vrijwel altijd houdbaar voor langere periodes dan gewone boter. De meeste soorten boter in blik zijn houdbaar tot zes maanden bij een temperatuur van 4 tot 15 graden Celsius. Ze kunnen ook langer houdbaar blijven tot maximaal 20 maanden, afhankelijk van de hoeveelheid conserveermiddelen en calciumstearaat toegevoegd.

Het is belangrijk om de datum op de verpakking te controleren, omdat de houdbaarheid per soort verschillend is. Bij elke verpakking is ook een koel- en opslagginginstructies aangegeven om de kwaliteit van de boter zolang mogelijk te behouden.

Wat kun je met boter in blik?

Boter in blik is goed bruikbaar in de keuken. Het kan worden gebruikt als vervanger voor gewone boter in de meeste gerechten, zoals cake, brood, muffins en gebak. Bovendien kan het ook als extra smaakmaker worden gebruikt in sauzen, salades en soepen. Boter in blik is ook een perfecte smaakmaker bij geroosterd brood, toast en gerolde deegproducten.

Boter in blik wordt ook veel gebruikt voor het frituren omdat het een hogere smelttemperatuur heeft, wat betekent dat de frequentie van het vervangen van de olie wordt vermindert. Boter in blik kan ook worden gebruikt om hete steenkool of kolen op te stoken om de smaak aan gerechten te geven.

Conclusie

Boter in blik is een handige manier om langere tijd vers te blijven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over veroudering. Het is een verlenging van de houdbaarheid van boter, die meer conserveer- en smaakstoffen bevat. Boter in blik is houdbaar tot wel 20 maanden bij een temperatuur van 4-15 graden Celsius en is veelzijdig bruikbaar in de keuken. Als je op zoek bent naar een langere houdbaarheid voor je boter, is boter in blik zeker een goede optie.

Plaats een reactie