Houdbaarheid van brandblusser

Een brandblusser is een belangrijk item dat je in elk huishouden of bedrijf zou moeten hebben. Maar na aanschaf, dan moet je erop letten dat je altijd een brandblusser bezit met de juiste houdbaarheid.

De houdbaarheid van een brandblusser hangt onder andere af van het type dat je hebt. Er zijn meer dan tien verschillende soorten brandblussers die elk in een bepaalde tijdsperiode houdbaar moeten zijn.

Soorten brandblusser

Er zijn twaalf belangrijke soorten brandblussers die je kunt vinden. Deze zijn onderverdeeld in twee groepen: chemische brandblussers en drukvaten brandblussers. Chemische brandblussers gebruiken chemische stoffen om brand te blussen, zoals schuim of poeder. Drukvatten brandblussers gebruiken water, kooldioxide of schuim om brand te blussen.

Bepaalde chemische brandblussers, zoals poeder, hebben alleen een korte houdbaarheid van ongeveer twee tot drie jaar – zelfs als deze nooit worden gebruikt. Terwijl andere, zoals schuim, veel langer houdbaar zijn. Drukvaten brandblussers, zoals water, koolstofdioxide en schuim, hebben meestal een houdbaarheid van vijf tot acht jaar.

De hoogste kwaliteit brandblusser

Alle brandblussers dienen te voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Deze eisen worden bepaald door de Nederlandse Norm voor Brandkasten en Brandblussers (NEN 2484). Alle brandblussers die worden verkocht moeten voldoen aan NEN 2484. Als het niet aan de normen voldoet, dan mag het niet verkocht worden.

Het is belangrijk dat je een brandblusser krijgt die van de hoogste kwaliteit is. Als de brandblusser ouder is vijf jaar of de zgn. inspectie datum is verstreken, dan moet deze vervangen worden. Je kunt dit allemaal controleren met behulp van het inspectiesticker dat geplakt moet zijn op de brandblusser.

Wat te doen met een verlopen brandblusser?

Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen als je een brandblusser hebt die al verlopen is of die bijna verloopt. Je kunt de verlopen brandblusser niet meer gebruiken. Je moet deze dus vervangen door een nieuwe die aan alle eisen voldoet. Tegenwoordig kun je ook brandblussers kopen die nooit vervangen hoeven te worden, doordat deze blijvend houdbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan brandblussers middels een schuimvormend systeem, dit is ongebruikelijk maar wel mogelijk.

In de meeste gevallen moet je alsnog de nieuwe brandblusser regelmatig inspecteren om er zeker van te zijn dat deze in goede staat is. Je kunt hiervoor met een professionele brandblusorganisatie in contact komen en er kan gecontroleerd worden of er geen defecten zijn.

Conclusie

Het is belangrijk om altijd een brandblusser te hebben die van goede kwaliteit is, en die de juiste houdbaarheid heeft. De houdbaarheid verschilt per type, dus houd dat in gedachten. Vergeet ook niet dat als de houdbaarheid verstreken is, je deze vervangen moet worden. Om er zeker van te zijn dat je een kwalitatief goede brandblusser hebt die voldoet aan de eisen, laat dan een professionele brandblusorganisatie de controle uitvoeren.

Plaats een reactie