Houdbaarheid van Cashewnoten

Cashewnoten zijn een voedingsmiddel dat doorgaans als snack wordt gegeten. Ze zijn relatief klein van formaat en voorkomen als geschilde of ongeschilde vorm. Cashew bestaat uit eiwitten, vezels en voedingsstoffen als magnesium, calcium, ijzer, fosfor en vitamine B. Maar bezorgen we onszelf enig risico als we de noten te lang bewaren? In dit artikel gaan we kijken wat de houdbaarheid van cashewnoten is, wat het is en wat je ermee kunt.

Wat is cashewnoten?

Cashewnoten, ook wel cashew noten genoemd, zijn een van de populairste notensoorten in de wereld. Ze groeien aan bomen en komen vooral voor in India, Brazilië, Vietnam, Indonesië, Nigeria en Zuid-Afrika. Cashewnoten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, mineralen en vitamines. Tevens bevatten ze ook kleine hoeveelheden omega-3 vetzuren en vetten, waarvan de meeste mono-ongezonde verzadigde vetten zijn. Wat betreft smaak hebben cashewnoten een zoete, nootachtige smaak, die een geweldig ingrediënt is voor veel gerechten, zoals salades, desserts, zoete broodjes en gebak. Vers gebrande cashewnoten zijn heerlijk als snack of als ingrediënt in een gerecht. Ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar in supermarkten, natuurvoedingswinkels en zelfs online.

Hoe lang zijn cashewnoten houdbaar?

Cashewnoten hebben een aanzienlijk langere houdbaarheid als ongeschilde noten. Ongeopende cashewnoten kunnen 12 tot 18 maanden worden bewaard bij kamertemperatuur en twee jaar als ze in de koelkast worden bewaard. Eenmaal geopende noten hebben een kortere levensduur, omdat ze gemakkelijker aan lucht en vocht worden blootgesteld. Ze kunnen maximaal een maand worden bewaard bij kamertemperatuur en drie maanden in de koelkast. Cashewnoten kunnen langer dan één jaar worden bewaard als de noten in de vriezer worden bewaard. In de vriezer zijn ongeopende noten tot 18 maanden houdbaar en geopende noten tot 6 maanden. In het geval dat de noten keldervochtigheid bevatten, bederven ze eerder.

Vochtigheidsniveau bij bewaring van cashewnoten

Houdbaarheid is afhankelijk van het vochtigheidsniveau van de omgeving. Cashewnoten moeten worden bewaard in een afgesloten bewaarcontainer of pot, in een vochtvrije omgeving. De optimale vochtigheidsgraad is onder 50%. Als de vochtgehalte in de ruimte hoger is, zal de levensduur van de noten verkorten. Ongeopende noten kunnen langere tijd worden bewaard als ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard.

Wat te doen met cashewnoten die te lang zijn bewaard?

Cashewnoten zijn gevoelig voor zuurstof, licht, warmte en vocht. Als de houdbaarheidsdatum of de versheidsdatum is verstreken, kunnen de noten bederven. In dit geval is het het beste om de cashewnoten weg te gooien om risico’s of schadelijke bacteriën te voorkomen. Het is echter aan te raden om de noten regelmatig te controleren, zelfs al zijn de noten binnen de houdbaarheidsdatum. Kijk of de noten er normaal uitzien, weinig keldervocht hebben en dat er geen of weinig witachtig poeder om de noten zit (wat wijst op schimmel). Als je witachtig poeder op de noten ziet, moeten ze onmiddellijk worden weggegooid.

Wat kun je met Cashewnoten doen?

Er zijn veel dingen die je met cashewnoten kunt doen. Verse en ongebrande cashewnoten kunnen worden gebakken, gerookt, gebruikt als ingrediënt in salades, smoothies en andere gerechten. Verder zijn ze een goede toevoeging aan gebak en zelfs als een garnituur. Verkruimelde cashewnoten zijn perfect om ijs, gebak of andere desserts mee te decoreren. Verder worden cashewnoten ook gebruikt als afgeronde topping op vissalades, warme groenten, geraspte kaas- of smeergerechten en pizza.

Conclusie

De houdbaarheid van cashewnoten varieert, afhankelijk van of ze ongeschild of geschild zijn. Ongeopende noten kunnen 12 tot 18 maanden worden bewaard bij kamertemperatuur en twee jaar als ze in de koelkast worden bewaard. Geopende noten hebben een kortere levensduur, dus het is het beste om de noten na opening zo snel mogelijk te gebruiken voor een lekkere snack of ingrediënt voor een gerecht. Als de notenbederf zijn bewaard, is het altijd het beste om deze meteen weg te gooien, om het risico op bacteriën of andere verontreinigingen te verminderen.

Plaats een reactie