Houdbaarheid van cava ongeopend

Cava is een populair gedronken mousserende wijn die wordt geproduceerd in Spanje. Deze bubbelwijn is een aperitief die vaak wordt geserveerd als aperitief of bij feestelijkheden. Cava is als drank verschenen in 1872 en wordt sindsdien veel gebruikt als toast, bij het uit elkaar gaan van gasten en bij bruiloften. Cava’s hebben een mooie, romige smaak en er zijn verschillende soorten beschikbaar. Maar hoe lang blijft deze bubbelwijn eigenlijk houdbaar als deze ongeopend is?

Wat is cava?

Cava is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in Spanje. Het wordt geproduceerd volgens de methode van klassieke druiven wijn maken zoals de methode van Champagne in Frankrijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld champagne, worden er bij cava geen druiven gebruikt zoals chardonnay, pinot noir of pinot meunier. De druiven die worden gebruikt voor cava zijn internationale druiven zoals macabeo, parellada en xarel·lo. Cava heeft een licht zoete en frisse smaak. De druiven worden voorzichtig geperst, waarna het sap wordt geklaard en gefermenteerd.

Hoe lang is cava ongeopend houdbaar?

Cava blijft ongeopend meestal ongeveer 3 jaar houdbaar. Deze houdbaarheid voor cava wordt bepaald door de zogenaamde “minimale rijpingstijd”, die refereert naar de minimum tijd die de cava rijpt op de fles. Als het etiket “crianza” of “reserva” bevat, betekent dit dat het minstens 15 maanden of 30 maanden op de fles heeft gerijpt. Cava’s met deze aanduiding hebben een langere houdbaarheid dan degenen die “joven” of “brut” bevatten, omdat ze langer op de fles hebben gerijpt. Als deze wijn langer gerijpt, kan het een alcoholdosis hebben van 11,5%, waardoor het nog alcoholhoudender wordt en langer houdbaar.

Hoe kun je cava bewaren?

Cava kan het beste bewaard worden op een constante temperatuur van ongeveer 7°C. Een koele, donkere omgeving is het beste om cava op te slaan. Uiteindelijk slaat het beste op in een koele wijnkelder/aardappelkelder. U dient ook rekening te houden met schommelingen in de temperatuur, omdat schommelingen (vooral als de temperatuur hoog wordt) de houdbaarheid kunnen beïnvloeden. Als de cava geopend is, moet deze ook koud bewaard worden. Het is aan te raden om geopende flessen binnen enkele dagen te drinken, omdat de fles gaat achteruit als deze te lang wordt bewaard. Geen enkele cava zal weken of zelfs maanden langer goed blijven.

Hoe kun je cava herkennen?

Er zijn twee manieren waarop je cava herkent. Als je een ongeopende fles cava hebt, kun je controleren of het etiket “crosado”, “brut” of “joven” bevat. Als het een van deze etiketten bevat, is het waarschijnlijk cava. Als de fles geopend is, ga dan voorzichtig een beetje op de fles staan. Als er schuimende belletjes uit de fles komen, is het waarschijnlijk cava. Als het geen bubbels heeft, kan het een andere mousserende wijn zijn.

Conclusie

Cava is een mousserende wijn die gemaakt wordt in Spanje. Het is een heerlijke bubbelwijn die vaak wordt geserveerd als aperitief bij feestelijke gelegenheden. De houdbaarheid ervan hangt af van hoe het is gemaakt, maar meestal is ongeopende cava ongeveer 3 jaar houdbaar. Als de fles geopend is, dien je de resten binnen enkele dagen te drinken. De cava moet altijd op een koele, donkere plaats worden bewaard om de beste kwaliteit te garanderen.

Plaats een reactie