Houdbaarheid van cava

Wat is cava?

Cava is een fijne bubbelwijn uit Spanje. De naam is afgeleid van de Catalaanse woorden voor “steenkelder”, waar de wijn vaak wordt bewaard. Cava wordt gemaakt met gelijke hoeveelheden Chardonnay, Macabeo (ook wel Viura) en Parellada druiven. Het maakproces en de rijping gebeurt op traditionele manier in deze stukkenkelder.

Hoe lang is cava houdbaar?

De houdbaarheid van cava hangt af van de dosificación, de hoeveelheid toegevoegde zoetstoffen tijdens het maken van de wijn. Cava’s die minder suiker bevatten, hebben minder koolzuur en een lower alcoholpercentage. Deze cava’s houden ongeveer drie maanden na opening. Cava’s met een medium suikergehalte kunnen gemiddeld zes à zeven maanden goed blijven. Sterke cava met veel suiker kan zelfs tot een jaar goed blijven.

Er zijn ook cava’s die speciaal zijn bedoeld om jaren te bewaren: de Gran Reserva of de Reserva. Deze cava’s zijn bijzonder stevig en bevatten extra stoffen waardoor deze langer houdbaar zijn. Naast cava van uitstekende kwaliteit hebben deze wijnen ook een rijping van ten minste 15 maanden gehad.
 

Hoge kwaliteit cava’s kunnen jarenlang bewaard worden, maar het is altijd het beste om deze binnen twaalf maanden na opening op te drinken. Een geopende fles cava kan naar de kelder worden verplaatst om de kenmerken van de wijn na verloop van tijd te blijven vasthouden.

Wat kun je met cava?

Cava kan als aperitief geserveerd worden, maar ook bij salades of nagerechten. De frisheid, fijnheid en het mineraalachtige zijn dingen waarmee je rekening moet houden bij het serveren van voedsel. Cava is ook perfect om mee te koken. U kunt bijvoorbeeld een paar flessen toevoegen aan een wijnsaus, of u kunt het gebruiken om een frisse spritz toe te voegen aan een vinaigrette. Zelfs desserts, zoals biscotti en ijs, kunnen worden bereid met cava.

Cava is een uitstekende aanvulling op andere dranken als gin tonic, spritz of andere speciaal bereide cocktails. Je kunt het ook aanfachen bij andere wijnen als rood, wit, mousserend of zoet. Veel mensen voegen ook cava toe aan cocktails zoals de Bellini of de Kir Royale, waarvan de klassieker de cocktail met cava en sinaasappelsap is.

Conclusie

Cava is een fijne en verscheidenheid aan bubbelwijn, gemaakt in Spanje. Cava’s met een lagere dosificación zijn ongeveer drie maanden goed. Cava’s met een medium suikergehalte kunnen gemiddeld zes à zeven maanden goed blijven. Sterke cava’s kunnen tot een jaar goed blijven. Goede kwaliteiten cava kunnen jarenlang bewaard worden, maar het is altijd het best om deze binnen twaalf maanden na opening op te drinken. Cava kan geserveerd worden als aperitief maar je kunt het ook toevoegen aan cocktails, bereiden met cava en toevoegen aan diverse gerechten.

Plaats een reactie