Houdbaarheid van chardonnay

De houdbaarheid van chardonnay hangt af van verschillende factoren. Chardonnay is een frisse, droge witte wijn met aroma’s die verschillen van strobloem tot pompelmoes. Gebottelde chardonnay wordt vaak opgeslagen in koele ruimtes met een lage luchtvochtigheid. Deze zal normaal gesproken ongeveer 2-3 jaar houdbaar zijn, maar ingevroren chardonnay kan langer dan 15 jaar goed blijven.

Wat is chardonnay?

Chardonnay is een wit druivenras dat het meest wordt verbouwd in koelere wijnregio’s. Het is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld. De druif is relatief kwetsbaar en is afhankelijk van de locatie, de klimatologische omstandigheden en de know-how van de producent. Bron, de ondergrond en de methode waarmee de druif wordt geoogst, oogst en geoogst, heeft allemaal effect op de uiteindelijke smaak. Chardonnay wordt vaak gemengd met andere druivenrassen, zoals sauvignon blanc. In het algemeen heeft Chardonnay een rijke smaak met aroma’s van fruit, vanille, eikenhout, roomboter en hazelnoot.

Hoe lang is chardonnay houdbaar?

Gebottelde chardonnay is gekoeld en bewaard op een donkere plek, zoals de kelder of de koelkast. Als deze omstandigheden worden nageleefd, kan chardonnay ongeveer twee tot drie jaar goed blijven. Anders dan bij rode wijn, beïnvloedt het contact met lucht het oxidatieproces bij witte wijn minder. Als witte wijn wordt opgeslagen in zogenaamde ‘spuitflessen’, involvert de kans dat de smaak verandert sterk omdat er geen lucht bij de fles kan komen.

Chardonnay kan ook ingevroren worden, waardoor deze langer dan 15 jaar goed kan blijven. Om de wijn te vriezen, guideert je het flessen etiket in en plaats je de Chardonnay in een goed afgesloten plastic zak. Leg het zakje vervolgens aan de achterkant van de diepvries. Als je deze procedure goed volgt, zal de Chardonnay meerdere jaren houdbaar blijven.

Wat kan je met chardonnay?

Chardonnay is veelzijdig wijn; het wordt zowel gedronken bij gerechten als als aperitief. De droge smaak staat in het bijzonder goed bij asperges, gerechten met vis en smaakvolle sauzen op basis van kaas. Bij kaas gerechten zoals Kaasfondue en Raclette is Chardonnay een echte aanrader. Verder is het een goede aanvulling op salades zoals een Caesar salade. Je kunt deze wijn ook combineren met spicy maaltijden uit de Oosterse keuken. Verder kan je Chardonnay ook gebruiken om lekker desserts te maken. Yoghurt met honing, frisdranken, ijs, fruit of taart zijn bijvoorbeeld lekkere toevoegingen aan een glas Chardonnay. Chardonnay is een geweldige aanvulling om je maaltijd mee af te maken.

Samenvatting

Chardonnay is een wit druivenras dat het meest wordt verbouwd in koelere wijnregio’s. De houdbaarheid van chardonnay hangt af van verschillende factoren; deze zal normaal gesproken ongeveer 2-3 jaar houdbaar zijn. Als je de wijn invriest kan deze langer dan 15 jaar goed blijven en geserveerd worden. Chardonnay wordt zowel als aperitief als bij talloze gerechten gebruikt, van asperges tot salades en desserts. Chardonnay is een veelzijdige wijn die je prima bij je maaltijd kunt drinken.

Plaats een reactie