Houdbaarheid van chemische ankers

Chemische ankers zijn een krachtig en duurzaam middel om op meerdere manieren te bouwen. Ze worden gebruikt om bijvoorbeeld een stuk constructie stevig aan de betonnen ondergrond te bevestigen. Je gebruikt brandwerende producten zoals zuurhoudend leem of metalen platen met lijm om graafwerk aan de ondergrond te binden. Om te weten hoe lang chemische ankers houdbaar zijn, is het belangrijk om goed kennis te hebben over de verschillende soorten en hun toepassingsmogelijkheden.

Soorten chemische ankers

Chemische ankers komen in een breed scala aan verschillende soorten. In Nederland worden gebruikt voor tal van bouwactiviteiten. Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte ankers in Nederland.

  • Epoxy: deze epoxy wordt meestal gebruikt als krachtige lijmadhesief stof om iets vast te lijmen aan beton en voor het verlijmen van gebroken betonnen objecten. Deze epoxy is relatief duur en milieuvriendelijk. De houdbaarheid is 5 jaar.
  • Chemische Injectieankers: deze ankers worden gebruikt om bijvoorbeeld staal of zware houten constructies aan de ondergrond te bevestigen. Het lijmproces gebeurt door het injecteren van vaste stoffen, waardoor een stabiele en krachtige ankerconstructie ontstaat. Deze ankers hebben een houdbaarheid van ongeveer 20 jaar.
  • Chemische deklijm: deklijm wordt gebruikt voor het plaatsen van tegels, vloerbedekking, natuursteen, enz. Chemische deklijm heeft een relatief korte levensduur van maximaal twee jaar.
  • Chemische vezelankers: deze ankers worden gebruikt om betonnen objecten stevig in de grond te bevestigen. De meeste van deze ankers zijn vervaardigd van metaal, glasvezel of kunststof. Deze ankers hebben een gemiddelde houdbaarheid van 10 tot 25 jaar.

Hoe lang zijn Chemische ankers houdbaar?

Er zijn vele verschillende factoren die de houdbaarheid van chemische ankers bepaalt. De houdbaarheid hangt af van het soort anker dat gebruikt wordt, maar ook van het milieu waarin het anker gebruikt wordt. Bijvoorbeeld, ankers die worden gebruikt in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, koude temperaturen of sterk vervuilende stoffen hebben een beperkte houdbaarheid. In tegenstelling daarmee zullen ankers die worden gebruikt in een gunstiger milieu langer meegaan.

Chemische ankers die worden gebruikt in muren en plafonds hebben meestal een houdbaarheid van gemiddeld 5 tot 10 jaar. Echter, ankers die worden gebruikt voor constructies of diepgaande krachtberekeningen kunnen een veel langere levensduur hebben van meerdere decennia.

Het type anker dat gebruikt wordt is belangrijk om er voor te zorgen dat je constructie veilig en duurzaam is. De meeste chemische ankers hebben goede hechteigenschappen en een grote trekkracht. Ankers op epoxybasis zijn vaak het sterkst, maar zij kunnen alleen worden gebruikt in een droge omgeving. Ook is het aan te raden om eerst een monteur in te schakelen voordat je besluit welk soort anker je wilt gebruiken.

Conclusie

Het gebruik van chemische ankers is een goede oplossing om constructies en materialen stevig op hun plaats te houden. Afhankelijk van het type dat je gebruikt kan de houdbaarheid vaak verschillen. Een gemiddelde epoxy gebaseerde anker heeft een houdbaarheid van ongeveer 5 jaar in droge omstandigheden, terwijl ankers met chemische injectie en ankers met vezelversterking gemiddeld 10 tot 25 jaar meegaan. Bij het kiezen van een anker is het belangrijk om rekening te houden met alle omstandigheden waarin het anker gebruikt wordt.

Plaats een reactie