Houdbaarheid van cognac

Cognac is een verfijnde, Franse cognac gemaakt van witte druiven. De gebruikte druivensoorten variëren en bepalen daarmee ook de kleur, zoete smaak, aroma en sterkte van de cognac. Cognac is in een breed scala aan smaken, merken en verpakkingen verkrijgbaar en is daarmee een veelzijdige drank. In dit artikel gaan we dieper in op de houdbaarheid van cognac en wat je ermee kunt.

Hoe lang is cognac houdbaar?

Hoewel cognac een alcoholische drank is, blijft deze door de smaak en verwerking langer goed dan de meeste andere alcoholische dranken. Wanneer je cognac opensnijdt, kun je deze gesloten ongeopend, in verzegelde originele fles, maximaal twee jaar bewaren. Als je de fles echter opent, gaat de smaak van de cognac, na verloop van tijd, achteruit. Als de cognac pas kort is geopend, kun je deze twee tot acht weken bewaren. Na verloop van deze tijd is het aan te raden om de cognac weg te gooien. Hiervoor kun je een handig kleine flesjes kopen; ze bevatten minder cognac en hebben daardoor een beperkte houdbaarheid.

Wat is cognac?

Cognac is een Franse keurmerk cognac met een zoet smaak. Het is gemaakt van een zorgvuldig geselecteerde mix van witte druiven. De druivensoorten die gebruikt worden, variëren en bepalen daarmee ook de kleur, zoete smaak, aroma en sterkte van deze alcoholische drank. De meeste cognacs hebben een alcoholpercentage van 40–80 %.

Cognac wordt vaak gezien als een exclusieve, luxe drank, maar het is ook veelzijdig. Cognac is een veel gebruikte ingrediënt in recepten, maar is ook perfect om strak te combineren met andere ingrediënten voor een zoete en exotische smaak. Verder kun je cognac gebruiken als bijgerecht bij vis of vlees en is het een favoriete ingrediënt bij het maken van desserts.

Wat kan je met cognac?

Cognac is een veelzijdige drank, die in veel klassieke cocktails wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de sidecar, een populaire cognac cocktail met Cointreau, citroensap en sinaasappelschil. Maar ook wordt cognac veel gebruikt als ingrediënt in recepten, door middel van een bacchant, een combinatie van cognac, koffie, likeur en suiker.

Cognac is ook perfect om te combineren met andere alcoholische dranken, zoals de whisky sour of de Boulevardier, gebaseerd op whisky, Grand Marnier en vermout. Eventueel kan je de smaak van je cocktail verfijnen met verse ingrediënten zoals sinaasappelschillen, basilicum en andere smaakmakers.

Conclusie

Cognac is een Franse, verfijnde cognac, gebaseerd op witte druiven. Dankzij het keurmerk en de speciale verwerking van de drank is deze langer houdbaar dan andere alcoholische dranken. Deze houdbaarheid verschilt echter in de tijd; gesloten kun je een fles cognac maximaal twee jaar bewaren, maar na het openen blijft de smaak slechts een aantal weken behouden.

Verder is cognac veelzijdig inzetbaar. De drank is uitermate geschikt voor het maken van cocktails of om te gebruiken als ingrediënt in een mixdrank. Met cognac kun je jouw drankje zoet maken of juist meer smaak geven aan een zoet recept. Doe je voordeel met de veelzijdige drank en geniet van de houdbaarheid van cognac.

Plaats een reactie