Houdbaarheid van creatine

Creatine is een sportvoedingssupplement dat geliefd is bij atleten en andere mensen die actief bezig zijn met sportintenties. Het is een zeer krachtig suplement dat kan helpen bij het toenemen van spiermassa, kracht en energielevel. Creatine verbetert ook uithoudingsvermogen en wendbaarheid. Maar hoe lang houdt creatine nu eigenlijk?

Hoe lang is creatine houdbaar?

Creatine is normaal gesproken houdbaar voor een periode van twee á drie jaar, afhankelijk van de verpakking van het product. Creatine komt meestal in poedervorm en kan gemakkelijk worden gestockeerd in een koele, droge omgeving. De vervaldatum staat meestal op de verpakking, maar het supplement zou op zijn beste zijn zolang het poeder helder en rode kleuring heeft. Als het geel wordt, of als het grove korrels begint te laten zien, is het tijd om het te vervangen.

Wat is creatine en wat kun je ermee?

Creatine is een organische stof die wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals vleessoorten, vis en eieren. Het wordt ook gemaakt in het menselijk lichaam uit een combinatie van drie aminozuren die arginine, glycine en methionine. Bij inname van creatine uit voedselbronnen of supplementen, wordt het opgenomen en in musculaire cellen opgeslagen als creatine fosfaat, waardoor meer energie verschaft wordt tijdens korte, heftige activiteiten die spierkracht vereisen.

Creatine kan worden gebruikt voor bodybuilding, voetbal, atletiek, gewichtheffen, krachttraining en alle andere sporten waarbij kortstondige, hoge intensiteit wordt verwacht. Creatine wordt meestal gebruikt voor kracht- en uithoudingsvermogen, herstel tijdens oefening en verhoging van de bloeddoorstroming in spieren, waardoor meer voedingsstoffen kunnen worden opgenomen en afvalstoffen kunnen worden verwijderd.

Hoe lang is creatine houdbaar na opening?

Na het openen van een verpakking van creatine is het gebruikelijk dat het 6-12 weken houdbaar blijft. Zodra het wordt aangeraakt en blootgesteld aan lucht, begint het af te breken. Voorafgaand aan het openen van de verpakking is het dus belangrijk de vervaldatum goed in de gaten te houden. Het is aan te raden om zo snel mogelijk alle geopende creatine te consumeren.

Hoe moet je creatine bewaren?

Het is raadzaam creatine te bewaren in een behuizing die goed afgesloten is. Bovendien is het belangrijk de verpakking op een koele en droge plaats te houden, ver van direct zonlicht. Creatine is ook gevoelig voor licht en vocht, dus het moet worden bewaard in een ondoorzichtig, luchtdicht en vochtbestendig pakket. Het is raadzaam om het creatinepoeder weg te houden van lucht en licht en het uit de buurt te houden van direct contact met zoetigheid, omdat dit het afbreken kan versnellen.

Conclusie

Creatine is een krachtige supplement dat uitstekend inspireert de prestaties te verbeteren tijdens intense trainingen. Creatine is doorgaans houdbaar voor twee á drie jaar, afhankelijk van de verpakking, maar na het openen is het uiterlijk 6-12 weken houdbaar. Creatine moet worden bewaard in een goed afgesloten verpakking en op een koele, droge plaats. Door deze richtlijnen te volgen, kun je de optimale prestaties behalen bij het gebruik van creatine.

Plaats een reactie