Houdbaarheid van drank

Drank is een van de meest geconsumeerde drug in Nederland. Hoe lang drank echter nog voor gebruik goed is, is een belangrijke factor te overwegen bij consumptie. Dit artikel geeft inzicht in de houdbaarheid van drank in Nederland en wat voor een effect dit heeft op je gezondheid.

Wat is drank?

Drank is de verzamelnaam voor alcoholhoudende dranken. Deze dranken komen voornamelijk voort uit de vorming van gefermenteerde suikers of granen. Hierdoor bezit drank een hoog alcoholgehalte, meest voorkomende hoeveelheden liggen tussen de 15-45%. Dit maakt dat drank een verslavend middel is dat eveneens invloed kan hebben op je gezondheid.

Hoe lang is drank houdbaar?

De houdbaarheid van drank variëert. In de meeste gevallen zijn sterke dranken zoals whisky, cognac en likeur tot maximaal dertig jaar houdbaar, wanneer deze op een ongeopende, gekoelde fles bewaard worden. In het geval van wijn, is deze tot maximaal acht jaar houdbaar. Bier en cider daarentegen, kunnen bewaard worden tot ongeveer twee jaar.

Het is echter ook zo dat drank wat langer bewaard kan worden dan hierboven aangegeven. Om dit het beste te bepalen, is het van belang de fles goed te inspecteren op alle aanwezige schimmels, gist en luchtbellen. Wanneer je hier geen last van hebt, kan je de fles bij maximaal 25 graden Celsius bewaren, waarna er een langere houdbaarheid mogelijk is.  Alle informatie hierbij is overigens terug te vinden op de fles.

Wat is de invloed van drank op je gezondheid?

Het overmatig consumeren van drank kan, zoals eerder genoemd, een verslavende invloed hebben. Bovendien kan de houdbaarheid ook een rol spelen bij het gebruik van drank, omdat oudere dranken bij consumptie een grotere kans op hebben om schadelijk te zijn voor je gezondheid, zoals heftige katers en andere nadelige gevolgen.

Conclusie

Verantwoordelijk gebruik van drank is van belang. Men kan de houdbaarheid van drank aflezen van de fles, ook als deze opgemaakt is. Wanneer drank te oud is, heeft men een grotere kans op het ondervinden van schadelijke gevolgen.

Plaats een reactie