Houdbaarheid van eieren

Eieren worden veel gegeten door Nederlanders als een gezond en eiwitrijk maaltijd. Ze zijn in verschillende varianten, maten en kleuren verkrijgbaar, wat zorgt voor een grote variatie in de keuken. Maar hoe lang zijn eieren eigenlijk houdbaar? In dit artikel lees je over de houdbaarheid van eieren en wat je ermee kunt doen na aankoop.

Hoe lang zijn eieren houdbaar?

Eieren zijn meestal maanden lang houdbaar. Als je de eieren bij de supermarkt hebt gekocht, kun je ervan uitgaan dat die 25 weken houdbaar zijn. Koop je eieren bij een boerderij, dan kun je er zelfs van uitgaan dat ze 4 tot 6 maanden houdbaar zijn. Over het algemeen is het aan te raden om eieren te consumeren voor de vervaldatum, die op het etiket staat. Op de vervaldatum worden eieren niet overal als ongezond gezien, maar ze worden wel minder vers en smakelijk.

Hoe bepaal je de houdbaarheid?

De vervaldatum van eieren wordt bepaald door de datum waarop de eieren gelegd en gERAAPT worden. De vervaldatum wordt berekend door te kijken hoeveel dagen het duurt voordat het ei 14 dagen oud is. De afkorting ITM (Internationaal Taalgebruik Voor Mestproducenten) staat voor deze vervaldatum. Als je een ei koopt met een ITM dat minder dan 14 dagen oud is, dan is het ei beschouwd als vers.

Wat als de houdbaarheidsdatum verlopen is?

De meeste mensen denken dat eieren ongezond worden als de houdbaarheidsdatum verlopen is, maar dit is niet altijd waar. Na een vervaldatum kunnen eieren nog steeds geconsumeerd worden, als ze goed worden bewaard en gecontroleerd. Een ei wordt ongezond als het bedorven is, of als het verontreinigd is door andere bacteriën of stoffen. Om te controleren of een ei nog goed is, kun je het ei even in een glas water doen. Als het ei naar de bodem zinkt, is het nog goed. Maar als het op het wateroppervlak blijft drijven, dan is het waarschijnlijk bedorven. Om te controleren of er ongewenste bacteriën in je ei aanwezig zijn, kun je het ei openmaken en de kleur en de geur controleren. Als de kleur of geur abnormaal is, is het ei waarschijnlijk bedorven.

Wat kun je met eieren doen?

Eieren zijn een gezond en eiwitrijk product, dat algemeen als een basisvoedsel wordt beschouwd. Je kunt eieren koken, bakken, poffen, of in een lunch of ontbijtsalade gebruiken. Ze kunnen ook worden gebruikt als de basis voor sausen en desserts. Eieren worden vaak gebruikt in salades, maar je kunt ze ook desembrood en cake mee bakken. Eieren worden ook veel gebruikt als bindmiddelen, aromastoffen en als een ingrediënt om soepen en sauzen dikker te maken. In Italië gebruiken ze eieren als een ingrediënt in pizza-deeg, wat een interessante en smakelijke variant is van de “traditionele” pizzadeeg. Eieren zijn ook een belangrijk ingrediënt in omeletbestellingen bij restaurants.

Samenvatting

Hoewel eieren vaak maanden houdbaar zijn, wordt aangeraden om ze te consumeren voor de vervaldatum op het etiket. Om te controleren of een ei nog goed is, kun je het ei even in een glas water doen. Eieren kunnen op verschillende manieren worden klaar gemaakt, zoals koken, bakken, poffen, frituren, enz. Ze kunnen worden gebruikt als de basis voor sauzen en desserts, maar ook als bindmiddelen, aromastoffen en als een ingrediënt om soepen en sauzen dikker te maken.

Plaats een reactie