Houdbaarheid van fust bier

Fust bier, ook wel vatbier of tapbier genoemd, is een populaire vorm van bier dat veelal in bars, cafés en andere gelegenheden gedronken wordt. Fust bier is eenvoudig in gebruik, je kunt het krijgen in verschillende smaken en het kost minder dan vele brouwsels geserveerd in flessen of blikjes. Dit alles komt omdat het bier rechtstreeks vanuit het vat gedronken wordt. Maar hoe lang gaat een liters fust bier mee? De houdbaarheid van fust bier is een van de meest gestelde vragen bij de bierliefhebber, laat staan bij de professionele brouwer en bierbrouwers.

Wat is fust bier?

Fust bier is een soort bier dat wordt gebrouwen met behulp van een speciale vatmachine. De machine wordt gebruikt om het geschikte mengsel van water, mout en gist te maken die vervolgens in het vat wordt gegoten. Het geduld bewaart het fust, waardoor de alcohol en smaak van het brouwsel worden behouden. Het is een veel voorkomende manier voor een brouwerij om hun bieren te produceren. De meeste brouwerijen zullen hun bieren langs twee verschillende lijnen produceren, namelijk geschikt voor flessen en geschikt voor vaten.

Hoe lang is fust bier houdbaar?

De houdbaarheid van fust bier hangt af van verschillende factoren, inclusief de ingrediënten, de sterkte en de kwaliteit van het brouwsel. Wanneer je een nieuw vat bier hebt aangeschaft of brouwt, dan zal het bier meestal ongeveer twee tot drie maanden houdbaar zijn als je het bij de juiste temperatuur bewaart. Iets wat ook een rol speelt, is de temperatuur waarop het bier wordt bewaard. Bier dat op een te hoge temperatuur wordt bewaard, zal minder langer houdbaar zijn, omdat het bier sneller gaat gisten en smaakveranderingen ondergaat.

Wanneer je het bier de juiste temperatuur bewaart en goed in de gaten houdt is het meestal ongeveer twee tot drie maanden houdbaar. Uiteraard zal er, afhankelijk van de ingrediënten, verschillende smaakveranderingen plaatsvinden gedurende deze periode. Als je het bier langer wilt bewaren kan het een goed idee zijn het bier te pasteuriseren voordat het in vaten wordt gebotteld.

Wat kun je met fust bier?

Fust bier is zeer vaak te vinden in pubs, bars, cafés, festivals en zelfs in feest en evenementen. De meeste bieren die geschikt zijn voor fust worden gebrouwen met een krachtige smaak en alcoholpercentage, waardoor ze populair zijn voor bierdrinkers over de hele wereld om de smaak te ervaren. Fust bier kan ook perfect worden geserveerd om een eenvoudig en lekker koud bierje te drinken bij het socializen.

Daarnaast kun je fust bier ook gebruiken voor het maken van bieren cocktails zoals de klassieke shandy, of mixen met andere soorten alcohol om bijvoorbeeld een biercocktail te maken. Er zijn eindeloos vele recepten op internet voor lekkere fust bieren cocktails die je kunt proberen. Fust bier wordt ook al geruime tijd gebruikt in de kookkunst voor het maken van een aantal verrassende gerechten zoals sauzen, stoofpotten, aardappelgerechten en zelfs desserts.

Fust bier heeft dus een veelzijdige functie en een geruime houdbaarheid als je het bewaart op de juiste manier. Je kunt het brouwen en mixen voor verschillende gerechten en cocktails, wat het een populair drankje maakt bij veel drankliefhebbers.

Plaats een reactie