Houdbaarheid van gevacumeerd vlees

Vacuümverpakt voedsel is een veel voorkomende manier om voedsel te bewaren. Vacuümverpakking voorkomt dat voedsel besmet of beschadigd raakt door lucht, warmte, vocht of bacteriën. Door voedsel te Vacuümverpakken blijven smaak, voedingswaarde, kleur en geur langer behouden, waardoor voedsel en dierenvoer langer houdbaar worden.

Gevacumeerd vlees is vlees dat is verpakt in een vacuümverpakking. Bij vacuümverpakken wordt het vlees onderbeneent door middel van vacuümtechnieken. Hiermee worden lucht, warmte, vocht en bacteriën verwijderd uit de verpakking. Door deze procedure blijft vlees langer houdbaar en wordt voxueuze beschadiging voorkomen.

Hoe lang is gevacumeerd vlees houdbaar?

Gevacumeerd vlees is in sommige gevallen veel langer houdbaar dan ongeconserveerd. Dit hangt af van het type vlees en de mate waarin het gevacumeerd is. Maximum houdbaarheid van gevacumeerd vlees is ongeveer 6 maanden. Dit is in vergelijking met ongeconserveseerd vlees waarvan de houdbaarheid gemiddeld een maand of 2 is.

Bepaalde types vlees kunnen tot wel 12 maanden langer houdbaar zijn met behulp van vacuümverpakking. Bijvoorbeeld zalm en kip kunnen 12 maanden vacuümverpakking houden in temperatuursomstandigheden van 4°C of lager. Naast vlees dat in onze voedselwinkels te vinden is is ook snijvlees van game zoals hert en eland extreem gebaat bij vacuümverpakking om de optimale houdbaarheid te behalen.

Wat kun je ermee?

Gevacumeerd vlees kan op verschillende manieren worden bereid. Het meest voorkomende is bakken, braden en stomen. Het gebruik van vacuümtechnieken maakt het ook mogelijk om vlees te koken. Het vacuümverpakte vlees krijgt vervolgens de smaak en de textuur en die je van een typisch gerecht verwacht. Bij het koken van gevacumeerd vlees helpen suiker en boter om het vlees sappig te houden.

Daarnaast is gevacumeerd vlees uitermate geschikt voor invriezen. Gevacumeerd vlees kan eenvoudig worden gevederd door het vlees te bevriezen in de oven waarin het is verpakt. Voor een betere kwaliteit van het bevroren vlees kunt u de bevroren stukken nogmaals vacuümverpakken of onderin een kom met koud water leggen.

Gevacumeerd vlees is ook eenvoudig te bewerken. Sommige vleesspecialisten gebruiken een speciale machine, een vacuümsnijder, om het vlees te vacuümverpakken. Hiermee kunnen kleine stukjes vlees of grote stukken vlees vacuümverpakt worden. Afhankelijk van de gebruikte techniek, worden de vacuümkamers heet of koud gemaakt voor het vacumeerproces.

Conclusie

Gevacumeerd vlees is een veelzijdige manier om voedsel te bewaren. Door het Vacuümverpakken blijven smaak, voedingswaarde, kleur en geur langer behouden, waardoor voedsel en dierenvoer langer houdbaar zijn. Afhankelijk van het type vlees en de mate waarin het gevacumeerd is, is gevacumeerd vlees veel langer houdbaar dan ongeconserveseerd. Gevacumeerd vlees kan op verschillende manieren worden bereid, zoals bakken, braden, stomen en koken. Bovenden is gevacumeerd vlees ook uitermate geschikt voor invriezen en bewerken.

Plaats een reactie