Gist is een micro-organisme dat gebruikt wordt bij het brouwen van bier en het maken van brood. Het is een onmisbaar ingrediënt. Maar veel mensen weten niet hoe lang gist houdbaar is. In dit artikel kom je erachter hoe lang je gist kunt bewaren en wat je ermee kunt doen.
Wat is gist?
Gist is een kleine schimmel die meestal wordt verkregen uit granen. Het wordt gebruikt voor het brouwen van bier, het maken van brood en het maken van wijn. Gist bevat veel vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, riboflavine en vitamine B6. Gist is een rijke bron van aminozuren, die het organisme helpen energie te produceren en het immuunsysteem te versterken.
Hoe lang is gist houdbaar?
Hoe lang gist houdbaar is, hangt af van een aantal factoren. Allereerst verschilt dit per soort. Droge gist is meestal wel 2 jaar houdbaar, terwijl ongefermenteerde gist misschien maar 3-6 maanden houdbaar is. Je kunt dit controleren op het etiket. Daarnaast is het belangrijk op te merken dat hoe langer je gist bewaart, hoe minder krachtige actieve gist erover zal zijn.
Verder is het belangrijk om te kijken hoe lang je gist gekoeld hebt bewaard. Gist kan zo’n 6 maanden na gebruik succesvol worden opgeslagen bij een temperatuur onder 0 °C. Gekoelde gist kan ook langer bewaard worden, maar na verloop van tijd kan het verzwakken of veranderen.
Wat kun je ermee?
Gist wordt voornamelijk gebruikt voor het brouwen van bier, het maken van wijn of het maken van brood. Bij het brouwen voeg je gist toe aan de mout. Gist begint dan te fermenteren, waardoor het zetmeel in de mout wordt omgezet in suiker en alcohol. Bij het maken van wijn voeg je gist toe om suiker om te zetten in alcohol. En bij het bakken voeg je gist toe om het deeg luchtig te maken.
Daarnaast kun je gist ook eten. Bijvoorbeeld, gedroogde gist kun je toevoegen aan voedsel zoals salades, wraps, dressings, chili’s, stoofschotels en soepen. Gedroogde gist heeft een beerachtige smaak, die vergelijkbaar is met die van kazen zoals Roquefort en Stilton. Gedroogde gist is ook een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels die goed zijn voor je gezondheid.
Conclusie
Gist is onmisbaar als je bier, wijn of brood wil brouwen, maar veel mensen weten niet hoe lang het houdbaar is. Gist is meestal 2 jaar houdbaar als het droog is en 3-6 maanden als het ongefermenteerd is. Daarnaast is het belangrijk dat je gist koud bewaart om de actieve kracht erin te behouden. Uiteindelijk kun je gist ook eten door het toe te voegen aan voedsel zoals salades, dressings, stoofschotels en soepen.