Houdbaarheid van huttenkase

Huttenkase is een typische Nederlandse kaas die zijn oorsprong vindt in de meest zuidelijke provincie van Holland, Limburg. Het is een soort harde kaas die van veel melk wordt gemaakt en met meerdere kruiden wordt gerijpt. Omdat de huttenkase wordt vervaardigd volgens de oude limburgse traditie is het een van de oudste kazen. Maar hoe lang is je huttenkase nu houdbaar?

De ingrediënten van huttenkase

Huttenkase is gemaakt van gepasteuriseerde melk, zout, kaliumcarbonaat en verschillende kruiden. De melk wordt gemengd met de kruiden en vervolgens gekarnd om de korst te laten ontstaan. De korst zorgt ervoor dat de kaas bewaard kan blijven. Daarnaast wordt de kaas gerijpt op een temperatuur tussen 4°C en 12°C, wat ook van invloed is op de houdbaarheid.

Hoe lang is huttenkase houdbaar?

Huttenkase is gedurende ongeveer 5 tot 12 maanden houdbaar. Dit varieert enigszins afhankelijk van de productieproces, de temperatuur waarmee de kaas is gerijpt en het soort kaas dat je hebt. Goed ingepakt kan de kaas nog langer houdbaar blijven. Na het openen is het echter raadzaam om de kaas binnen een paar dagen te consumeren. Dit komt omdat de smaak van de kaas de eerste paar dagen na het openen het meest optimaal is.

Hoe kun je huttenkase bewaren?

Huttenkase kan het best worden bewaard in de minibar, de koelkast of koelcel. Na het openen moet je de kaas in plasticfolie, aluminiumfolie of bijvoorbeeld kaasdoek wikkelen en in de groentelade van de koelkast opslaan. De kaas moet af en toe gelucht worden, aangezien er nog veel vocht vrijkomt. Ook is het belangrijk om de kaas weg te houden van andere voedingsmiddelen om een te grote stankoverdracht te voorkomen.

Wat kun je met huttenkase?

Huttenkase is een veelzijdige kaas die erg lekker is op een sandwich. Je kunt de kaas ook gebruiken als vulling in hartige taarten, als garnering voor soepen of salades, of op een omelet. Je kunt de kaas ook raspen en gebruiken als een smaakmaker in andere gerechten. Huttenkase is er in twee varianten, de gerijpte kaas met wat knapperige korst of de jonge kaas met een minder knapperige korst. De jonge kaas is minder zout en wat zoeter, terwijl de gerijpte kaas een sterkere smaak heeft.

Conclusie

Huttenkase is een lekkere kaas uit het noorden van Nederland die van veel melk wordt gemaakt en met meerdere kruiden wordt gerijpt. De kaas is meestal 5 tot 12 maanden houdbaar, afhankelijk van de productieproces, temperatuur en soort kaas. Huttenkase moet worden bewaard in de koelkast of koelcel en goed ingepakt worden, maar na het openen is de kaas het lekkerste als je deze binnen een paar dagen consumeert. Je kunt de kaas op je sandwich, toast of salade eten, maar je kunt de kaas ook raspen en gebruiken in andere gerechten voor een extra smaakkick.

Plaats een reactie