Houdbaarheid van ingevroren vlees

Ingevroren vlees heeft een langere houdbaarheid dan vers vlees. Vaak kan ingevroren vlees gedurende tot wel drie tot zes maanden houdbaar zijn. Wat is het verschil tussen normaal vlees en ingevroren vlees, waarom heeft het langer de houdbaarheidsdatum en wat kan je ermee maken?

Wat is ingevroren vlees?

Ingevroren vlees is gewoon vlees dat speciaal is bewerkt en vervolgens ingevroren wordt om de kwaliteit te conserveren. Het vlees wordt in een dubbele folie gerolt en vervolgens in de diepvries bewaard. Na het invriezen blijft het vlees een bepaalde tijd goed. Deze techniek wordt ook wel ‘diepvriesconservering’ genoemd.

De voordelen van ingevroren vlees

Het belangrijkste voordeel van ingevroren vlees is de langere houdbaarheid. Je kunt het maximaal zes maanden in de vriezer bewaren, wat het ideaal maakt als je van plan bent het vlees voor langere tijd in voorraad te houden. Ook is het een handig product omdat het meestal al gesneden zit en je het al direct kunt gebruiken.

Daarnaast heeft ingevroren vlees een meer constante smaak. Versevlees kan soms snel sterk van smaak verschillen afhankelijk van wat er in het vlees zit. Dit komt omdat vers vlees kwetsbaarder is en kan achteruitgaan. Ingevroren vlees heeft daar geen last van, hierdoor is de smaak consistenter.

Verder is het economischer. Doordat het meestal al gesneden is en het lange houdbaar is, hoeft je minder vaak vlees te kopen. Bovendien zijn veel producten al klaar om te gebruiken, wat je tijd bespaart. Je hebt dan niet zoveel tijd nodig om de producten voor te bereiden, wat erg handig is als je haast hebt.

Hoe lang is ingevroren vlees houdbaar?

Ingerovreen vlees is meestal tot maximaal zes maanden houdbaar. Maar let op: dit is gebaseerd op een optimale opslagcondition. Als je de vriezertemperatuur niet altijd goed instelt, is het mogelijk dat de kwaliteit achteruitgaat. Daarnaast is het belangrijk dat je het vlees niet langer dan nodig in de vriezer bewaart, omdat het dan kan veranderen.

Ook kan het  verschil maken wat voor vlees het is. Gehakt en vis wordt bewaard bij een lagere temperatuur dan bijvoorbeeld varkensvlees en kip. Maar over het algemeen kan je aannemen dat het vlees maximaal zes maanden in de diepvries houdbaar is.

Wat kun je maken met ingevroren vlees?

Er zijn verschillende manieren om ingevroren vlees te bereiden. Wat veel mensen doen is de producten te gebruiken in recepten zoals stoofschotels, soepen of burgers. Omdat het al gesneden is, hoef je alleen de producten alleen nog maar op te warmen. Ook kun je het gebruiken om een maaltijd te maken met maar weinig moeite. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een maaltijdsalade te maken.

Maar je kunt het ook bakken. Enkele voorbeelden hiervan zijn kip-kiev of kipnuggets. Je kunt het ook roken, wat vooral interessant is als je een smaakvolle maaltijd wilt maken. Ook kun je het in de oven bakken. Als je geen zin hebt om vlees te bakken, kan je het ook koken, zoals stoofvlees of kip met groenten.

Conclusie

Ingervoorne vlees is een handig en handig product waarmee je veel dingen kunt maken. Doordat het al gesneden is, is het makkelijk te gebruiken en heeft het langere houdbaarheid dan vers vlees. Met ingevroren vlees kun je stoofpotjes, soepen, burgers, maaltijdsalades en veel meer maken. Zolang je de temperatuur in de diepvries goed instelt, is het maximaal zes maanden houdbaar.

Plaats een reactie