Houdbaarheid van insuline na openen

Insuline wordt gebruikt om suikerziekte te behandelen. Het is hierbij van groot belang om te weten hoe lang insuline na openen houdbaar is. In dit artikel leggen we je uit wat insuline is en hoe lang het na openen houdbaar is.

Wat is insuline?

Insuline is een stof die wordt geproduceerd door de pancreas om de suiker in het bloed reguleren. Mensen met diabetes krijgen insuline voorgeschreven omdat ze niet genoeg insuline aanmaken.

Insuline is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, injecties en een insulinepomp die continu insuline in het lichaam spuit. In de meeste gevallen wordt de insuline als een injectie toegediend. Het kan alleen worden gegeven als een injectie, omdat tabletten insuline niet door het lichaam worden opgenomen.

Hoe lang is insuline na opening houdbaar?

Insuline houdt zo’n twee weken na opening. Insuline is verkrijgbaar als vloeistoffen en poeder. Als een vloeistof wordt gekocht, moet het binnen 28 dagen na openen worden gebruikt, anders verliest het zijn effectiviteit.

Het gebruik van poederinsuline schommelt echter van staat tot staat. In sommige staten kan poederinsuline maar twee weken na openen gebruikt worden, terwijl andere staten langere periodes accepteren. Dit verschilt dus per staat. Neem voor meer informatie contact op met uw arts.

Hoe insuline bewaren?

Het is belangrijk om insuline op de juiste manier te bewaren, om te voorkomen dat de insuline vervalt of besmettelijk wordt.

Vloeibare insuline moet altijd in de koelkast worden bewaard, maar mag nooit in de vriezer worden bewaard. Bij lage temperaturen kan het gecondenseerd worden.

Het poeder van insuline heeft geen koeling nodig en moet op kamertemperatuur worden bewaard.

Voor beide vormen geldt dat de flesjes schoon en goed gesloten dicht moeten blijven om te voorkomen dat er bacteriën en schimmels in komen.

Als er insuline wordt gebruikt die al wat ouder is of al is geopend, wacht dan totdat de insuline helemaal is opgelost voordat het wordt geïnjecteerd. Als het nog steeds vlokkig is, dient u een nieuwe fles te gebruiken.

Hoe insuline na openen te gebruiken?

Als insuline is geopend, moet het binnen 28 dagen worden gebruikt. Bovendien moet de insuline na elke injectie goed worden gereinigd, om te voorkomen dat bacteriën en schimmels erin komen.

Het is belangrijk dat u insuline alleen gebruikt na bevestiging van dokter. Het is ook belangrijk dat u de juiste dosis gebruikt en de richtlijnen van de arts opvolgt.

Bij het opslaan en gebruiken van insuline wordt aangeraden dat u de vervaldatum controleert. Als de insuline te oud is, moet u een nieuwe fles kopen.

Conclusie

Het is van essentieel belang om correct om te gaan met insuline om ervoor te zorgen dat u de juiste dosering krijgt. Insuline is houdbaar tot twee weken na openen, maar het kan sterk variëren van staat tot staat. Als insuline na openen wordt gebruikt, is het belangrijk dat het goed wordt gereinigd na elke injectie en dat de vervaldatum wordt gecontroleerd.

Plaats een reactie