Houdbaarheid van insuline

Insuline is een medicijn dat gebruikt wordt voor de behandeling van diabetes. Dit medicijn kan alleen worden gebruikt als de juiste houdbaarheid en voorwaarden worden nageleefd. Het is belangrijk om de juiste houdbaarheid van insuline te begrijpen om zo verzekerd te zijn dat het medicijn optimaal werkt. Insuline heeft een verschillende houdbaarheid afhankelijk van het soort dat wordt gebruikt.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat in het lichaam wordt geproduceerd door de alvleesklier. Het wordt gebruikt om het glucose- of suikergehalte in het bloed te verlagen. Insuline zorgt ervoor dat de spieren, organen en weefsels glucose kunnen gebruiken voor energie. Als iemand diabetes heeft, produceert het lichaam niet genoeg insuline, waardoor patiënten medicijnen moeten gebruiken om het glucosegehalte te verlagen.

Hoe lang is insuline houdbaar?

Het is belangrijk om te weten hoe lang insuline houdbaar is. Insuline is stabiel bij bepaalde temperatuuromstandigheden. Gekoelde vormen, zoals gewone insuline en langwerkende insuline, moeten in de koelkast bewaard worden. Baden met luchtvochtigheid moeten bij lage temperaturen bewaard worden, maar deze hebben een kortere houdbaarheid dan gekoelde baden. Insuline moet ook goed worden bewaard om de activiteit te behouden.

Gekoelde vormen van insuline hebben een houdbaarheid van 10 tot 16 weken bij een lage temperatuur (tot -20 ° C). Baden met luchtvochtigheid hebben een kortere houdbaarheid, variërend van 3 tot 5 maanden bij een temperatuur zo laag als -13°C. Dit bad kan iets langer meegaan bij een temperatuur van -15 tot -18°C. Op leeftijd en eventuele schommelingen in vochtigheid ten gevolge van de omgeving, kan deze houdbaarheid variëren.

Na het openen van een insulineverpakking, is de houdbaarheid minder dan de vermelde houdbaarheid. Het is belangrijk om te weten hoe lang het medicijn na het openen nog gebruikt kan worden. Gewone insuline heeft een houdbaarheid van 10 tot 16 weken en langwerkende insuline heeft een houdbaarheid van 1-6 maanden. Na deze periode moet het medicijn worden weggegooid.

Wat kun je doen om de houdbaarheid te verlengen?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat insuline zo lang mogelijk houdbaar blijft. Allereerst moet de originele verpakking worden gebruikt om insuline te bewaren. Als een batch insuline open is, wordt aanbevolen om deze in een zuurstof- en vochtvrije verpakking te bewaren. Vermijd het contact met warmtebronnen, direct zonlicht, vocht en vochtige ruimtes. Insuline moet ook op kamertemperatuur of in de koelkast bewaard worden. Bij het bewaren van insuline in de koelkast, moet deze nooit kouder zijn dan 0 ° C.

Het wordt aanbevolen om nieuwe fioolinsuline te kopen wanneer eerdere sterk is verzadigd of als het al langer dan de gemarkeerde houdbaarheid is. Het is ook belangrijk om de gootsteen of andere warme ruimtes te vermijden. Bewaar de insuline altijd buiten het bereik van kinderen.

Conclusie

De houdbaarheid van insuline is afhankelijk van het soort dat wordt gebruikt. Gekoelde vormen van insuline hebben de langste houdbaarheid. Baden met luchtvochtigheid hebben een kortere houdbaarheid. Dit medicijn moet altijd op de juiste temperatuur, afgesloten van direct zonlicht, opgeslagen worden om zo optimaal te kunnen werken. Wanneer insuline open is, moet het correct worden gebruikt, zodat het zo lang mogelijk houdbaar blijft.

Plaats een reactie