Je kent het vast wel, je opent de koelkast en ziet een pakje vlees liggen waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken is. Wat moet je nu doen? Kan je vlees over de datum nog veilig eten, of loop je het risico op voedselvergiftiging? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of je vlees over de datum kunt eten en geven we je tips om veilig om te gaan met vlees dat over de houdbaarheidsdatum is.
Wat betekent de houdbaarheidsdatum?
De houdbaarheidsdatum op vleesverpakkingen geeft aan tot wanneer het product zijn optimale kwaliteit behoudt. Dit betekent echter niet dat het vlees na deze datum meteen bedorven is en niet meer gegeten kan worden. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de houdbaarheidsdatum en de uiterste consumptiedatum. De houdbaarheidsdatum geldt voor producten die bederfelijk zijn, zoals vlees, en geeft aan tot wanneer de fabrikant garandeert dat het product nog van goede kwaliteit is. Na deze datum kan de kwaliteit van het vlees achteruitgaan, maar dit betekent niet automatisch dat het onveilig is om te eten.
Hoe herken je bedorven vlees?
Als je twijfelt of vlees nog veilig is om te eten, zijn er een aantal signalen waar je op kunt letten om bedorven vlees te herkennen:
- De geur: Bedorven vlees heeft een onaangename geur, die vaak wordt omschreven als zuur, ammoniakachtig of bedorven.
- De kleur: Let op verkleuringen, zoals bruine of groene plekken, op het vlees. Dit kan duiden op bederf.
- De structuur: Als het vlees plakkerig aanvoelt of slijmerig is, is het waarschijnlijk bedorven.
Veilig omgaan met vlees
Om voedselvergiftiging te voorkomen, is het belangrijk om hygiënisch om te gaan met vlees en de volgende richtlijnen te volgen:
- Bewaar vlees altijd in de koelkast bij een temperatuur van 4°C of lager.
- Gebruik vlees binnen de aangegeven houdbaarheidsdatum, maar vertrouw ook op je zintuigen om bedorven vlees te herkennen.
- Bereid vlees altijd op een schone en hygiënische manier, bijvoorbeeld door je handen en keukengerei goed te wassen.
- Bak vlees altijd goed door, zodat eventuele bacteriën worden gedood.
Conclusie
Hoewel de houdbaarheidsdatum een indicatie geeft van de kwaliteit van vlees, betekent dit niet dat vlees na deze datum meteen onveilig is om te eten. Door goed op de signalen van bedorven vlees te letten en hygiënisch om te gaan met vlees, kun je voorkomen dat je ziek wordt van vlees dat over de datum is. Twijfel je toch, dan is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en het vlees weg te gooien.