Houdbaarheid van kefir

Wat is kefir?

Kefir is een drank die vaak gezien wordt als een superfood. Het is gemaakt van gemengde culturen van melkzuurbacteriën, gisten en melksuiker. De drank is populair vanwege de grote hoeveelheid probiotica, die dan weer gunstige effecten op de darmflora hebben. Kefir wordt al eeuwen gebruikt in Oost-Europa, waardoor dit al een bekend produkt is. Onder andere supermarkten hebben kefir tegenwoordig in het assortiment. Kefir wordt gemaakt door rauwe of ge pasteuriseerde melk te fermenteren met kefirkorrels. Deze korrels zitten vol met verschillende micro-organismen. Kefir zelf is vaak wit van kleur en heeft een licht zure smaak.

Hoe lang is kefir houdbaar?

Kefir is een oeroud, natuurlijk product dat geproduceerd wordt door middel van fermentatie. Kefir is dan ook een levend product. Als gevolg hiervan kan het zijn dat kefir zich steeds verder blijft ontwikkelen in de koelkast. Kefir is dan ook gewoonlijk 7 tot 10 dagen houdbaar na opening, mits je de gebruikelijke hygiëneregels in acht neemt. Ook is het belangrijk dat je de flessen die je hebt geopend voor het hergebruik schoonmaakt.

Wat kun je met kefir?

Kefir biedt een scala aan kookmogelijkheden. In de oost-Europese landen is het bijvoorbeeld gebruikelijk om kefir te laten fermenteren tot iets dat vergelijkbaar is met yoghurt. Ook kun je met kefir verschillende salades bereiden. De zure smaak van de kefir maakt het een uitstekende basis voor frisse salades. Ook kun je met kefir frisdranken en mocktails maken. Bijvoorbeeld met het toevoegen van verschillende vruchten of andere ingrediënten. Kefir kan ook gezoet worden door het toe te voegen van honing of agavesiroop. Daarnaast is het ook mogelijk om de drank te combineren met verschillende soorten fruit. Je kunt dan alle kanten opgaan en voor de vele verschillende opties kiezen.

Conclusie

Kefir is een levend product dat door middel van fermentatie wordt geproduceerd. Kefir is vaak te koop in supermarkten en heeft een zure smaak. Kefir is gewoonlijk 7 tot 10 dagen houdbaar na opening. Dit is afhankelijk van de hygiëneregels die je in acht neemt. Kefir kan gebruikt worden om frisdranken en mocktails te maken, salades op te smaken en zelfs om yoghurt te maken. Het is daarom een erg veelzijdig product. Met kefir kun je alle kanten opgaan en voor veel verschillende opties kiezen.

Plaats een reactie