Houdbaarheid van kerststol bakker

Kerststol bakken is een jaarlijks terugkerende traditie die steeds populairder wordt. Maar als het kerstfeest voorbij is, dan staat iedereen voor een belangrijke vraag: hoe ga je de overgebleven kerststenen bewaren? Onderstaand bespreken we de houdbaarheid van vers gezette kerststol en welke mogelijkheden er zijn om deze heerlijke traktatie zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Wat is kerststol bakker?

Kerststol bakker is een heerlijke zoete traktatie die vaak geserveerd wordt tijdens de feestdagen in Nederland. Het is gemaakt van een zachte brioche-achtige brij en is rijkelijk gevuld met diverse mix van vruchten, gedroogd fruit en nootjes. Daarnaast wordt de grootste kerststol vaak besprenkeld met rum of andere alcohol. Ook kan de kerststol bestrooid worden met poedersuiker of amandelkruimels.

Hoe houd je kerststol het best houdbaar?

De eerste stap is om te zorgen dat de kerststol meteen na het bakken goed afgekoeld is, zodat het de kans vermindert dat er schimmels kunnen optreden. Hierna is het aan te raden de kerststol in zilverfolie te verpakken, om zo vocht en lucht uit te sluiten. Je kunt de kerststol daarna direct in een luchtdichte container, of een plastic zak, plaatsen.

Hoe lang is versgebakken kerststol houdbaar?

Versgebakken kerststol is bij kamertemperatuur ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar. Zolang het vochtige milieu in de verpakking wordt voorkomen, kan de lucht ook leiden tot een verlengde houdbaarheid. Wil je de kerststol langer houdbaar houden? Dan kan je de koek het best in de vriezer bewaren. Eens bevroren is de kerststol ongeveer 3 maanden houdbaar.

Wat kun je met overgebleven kerststol doen?

Han je nog wat stukjes kerststol over? Dan heb je diverse opties om hier nog wat lekkers mee te maken. Zo kun je er een heerlijke trifle mee maken, maar je kunt er ook mee broodpudding of pain perdu mee maken. Daarnaast is kerststol ook heel goed te gebruiken om een heerlijke gebakken ontbijt mee te maken.

Conclusie

Kerststol is een heerlijke traktatie die je elk jaar weer kunt genieten. Heb je na het kerstfeest nog wat stukjes kerststol over? Zorg er dan voor dat je deze direct na het bakken goed afkoelt en verpakt in plastic met daarbij zilverfolie om vocht en lucht buiten te sluiten. Wil je de kerststol langer houdbaar maken? Dan kan je de koek het best in de vriezer bewaren. Als je de kerststol netjes verzorgd, is deze ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar bij kamertemperatuur en tot 3 maanden in de vriezer. Heb je nog wat stukjes kerststol over? Dan heb je diverse opties om hier nog wat lekkers mee te maken!

Plaats een reactie