Houdbaarheid van kraanwater

Kraanwater krijgen we elke dag binnen in Nederland, maar hoe lang is het veilig om te drinken? En wat is het eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat de houdbaarheid is van kraanwater en wat je ermee kunt doen.

Wat is het en wat kun je ermee doen?

Kraanwater is drinkbaar water dat afkomstig is uit de drinkwaterleidingen, meestal afkomstig van watervoorzieningen. Het wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals drinken, koken, afwassen en tegenwoordig ook om bij diverse bezigheden schoon te maken.

Het is ideaal om te drinken omdat het over het algemeen gezond is en in Nederland ook beveiligd wordt voor onzuiverheden en verontreinigingen. In veel gevallen is het ook beter voor het milieu omdat je de flessenwaterindustrie kan vermijden.

Hoe lang blijft het houdbaar?

De houdbaarheid van kraanwater is verschillend voor iedereen. Hoe langer je het water bewaart, hoe meer de smaak kan veranderen. Als je het langer dan een paar dagen in de koelkast bewaart, is het waarschijnlijk niet meer veilig om te drinken.

Om het water zelfs maar een paar dagen veilig te houden, moet het worden bewaard bij een lage temperatuur. Bij kamertemperatuur winnen schadelijke bacteriën snel aan kracht, waardoor het water niet meer goed is om te drinken. Als het water in een koude omgeving wordt bewaard, is de houdbaarheid veel langer.

Als je het water in een hermetisch gesloten opslagcontainer bewaart, kan het water 6 maanden tot een jaar veilig zijn. Als je het water onderdeel maakt van een gemengde drank in een hermetisch afgesloten fles, kan het water ook 6 maanden tot een jaar houdbaar zijn.

Hoe je kraanwater kunt zuiveren/filtering

Als je van plan bent kraanwater langer dan een paar dagen te bewaren, kan je het beste het water filteren. Er zijn verschillende manieren om kraanwater te filteren, waaronder koolstoffilters, sedimentfilters en reverse-osmolatiefilters. Deze filters helpen onzuiverheden zoals stof, chemische stoffen en bacteriën te verwijderen.

Het is belangrijk om te weten dat er geen enkel filter is dat 100% effectief is in het filteren van alle verontreinigingen. Dus als je het water langer dan een paar dagen bewaart, is het altijd het beste om het te koken voor consumptie.

Conclusie

Kraanwater kan een sterk en gezond alternatief zijn voor gebotteld water, maar het is belangrijk om te weten hoe je het water veilig kunt maken en hoe lang het houdbaar is. Als je kraanwater langer dan een paar dagen bewaart, is het belangrijk om het te filteren en het vervolgens te koken. Als je deze tips volgt, kun je zo veel mogelijk genieten van het water van de kraan.

Plaats een reactie