Houdbaarheid van kruiden

Kruiden maken gerechten spannend en hebben veel voordelen voor gezondheid en smaak. Een goede voorraad verse kruiden is dus essentieel voor een goed gerecht. Maar hoe lang zijn kruiden eigenlijk houdbaar? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Soorten kruiden

Kruiden zijn vaak fragiele bladeren en bloemen, die bereid zijn om een ​​gerecht te parfumeren of smaak te geven. Wanneer gekocht of geteeld, moeten ze al snel worden gebruikt; het goede nieuws is dat de meeste kruiden een lange houdbaarheid hebben. Volgens koken.nl heb je diverse soorten kruiden, waaronder verse kruiden maar ook knoflookpoeder, kurkuma en peper.

Lange houdbaarheid

Kruiden hebben meestal een lange houdbaarheid. Sommige kruiden kunnen maanden lang vers blijven; tijm, peterselie en basilicum bijvoorbeeld. Noten- en sterrenkruid kunnen afhankelijk van het seizoen en de oogst zelfs wel een jaar mee. Andere kruiden, zoals dille en piment, hebben slechts een paar weken versheid. Sommige kruiden zelfs alleen enkele dagen.

Daarnaast heb je ook gedroogde kruiden, zoals oregano, rozemarijn en majoraan; deze kruiden blijven jarenlang vers. Deze kruiden moeten worden bewaard op een koele, donkere plek, zoals een kelder of vruchtenschaal in je keuken.

Bewaren van kruiden

Om ervoor te zorgen dat kruiden langer houdbaar blijven, kunnen ze worden bewaard in een vladder, in de koelkast, in het vriesvak of in de vriezer.

Voor de meeste kruiden, zoals basilicum, is het het beste om ze op een koele, donkere plek te bewaren – zoals een vladder op een verlaten kelder. Maar als je het wat frisser wilt bewaren, is het ook mogelijk om ze in een afgesloten plastic zak in de koelkast te bewaren.

Gebruiken

Soms worden kruiden gebruikt als smaakmakers, maar ze worden meestal gebruikt als een manier om tegen het verlies van voedingswaarde te strijden. Ze kunnen worden toegevoegd aan sauzen, sappen, soepen of salades. Ze worden ook vaak gebruikt bij het koken van vis, vlees, eieren of groenten, omdat ze meer smaak geven.

Kruiden zijn ook erg populair voor arometherapie en badproducten. Ze kunnen worden gebruikt om te helpen tegen hoofdpijn of stress, als ontspanningsmiddel of als aanvulling op cosmetica.

Conclusie

Kruiden zijn een fantastische toevoeging aan elk gerecht. Ze hebben een lange houdbaarheid, met sommige tot wel een jaar of langer. Daarom zijn kruiden een goede optie voor het koken en voor aromatherapie. Door de kruiden op de juiste manier te bewaren, kun je ervoor zorgen dat ze langer houdbaar blijven.

Plaats een reactie