Houdbaarheid van Lemon Curd

Lemon curd is een zelfgemaakte, vetrijke kruidenthee met een dikke, zoete smaak, en het is een populair ingrediënt in het Nederlandse keuken. Dit heerlijke ingrediënt kan meestal een paar maanden langer dan andere ingrediënten in de koelkast bewaard worden. Maar voor een optimale smaak, is het belangrijk dat je het op de juiste manier en tijd opbergt.

Wat is Lemon Curd?

Lemon curd is een smeersel dat is gemaakt van citroensap, citroenrasp, boter, suiker en eierdooier. De combinatie van deze ingrediënten creëert een zoete, vette en dikke zure smaak. Lemon curd wordt vaak gebruikt als een versiering op desserts zoals cakes en taarten, maar het is ook lekker om direct op toast te smeren.

Hoe maak je zelf Lemon Curd?

Het is eigenlijk heel gemakkelijk om zelf Lemon Curd te maken. Hieronder is een simpele recept dat je makkelijk kunt volgen.

Ingrediënten:

 • 1/2 kopje citroensap
 • 1/2 kopje citroenrasp
 • 3/4 kopje witte suiker
 • 1/2 kopje ongezouten boter
 • 2 ei-dooiers

Instructies:

 1. Snipper de boter.
 2. Zet een mediumpan op middelhoog vuur en voeg de boter, citroensap, citroenrasp, suiker en ei-dooiers toe.
 3. Klop voortdurend tot het begint te koken.
 4. Laat het koken tot het een dikke pap wordt.
 5. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.
 6. Giet het in kleine bokalen en laat het verder afkoelen.
 7. Laat de bokalen op kamertemperatuur tot ze koud zijn.
 8. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik.

Hoe lang is Lemon Curd houdbaar?

Fireels is Lemon Curd ongeveer drie maanden houdbaar in de koelkast. Vanwege het hoge botergehalte, kan het langer houdbaar zijn dan andere ingrediënten. Maar omdat het vaak gemaakt is met eieren, is het raadzaam om na een maand een open fles te consumenten. Na twee maanden de inhoud van de resterende flessen verwijderen, zodat er geen bacteriën of schimmels ontstaan.

Om het langer houdbaar te houden, kan je het bevriezen. Plaats het dan in kleine porties in afsluitbare plastic zakken of bakken en bevries deze vervolgens. Als het eenmaal gebruikt is, moet je het zo snel mogelijk opeten.

Wat kun je met Lemon Curd?

Lemon curd is veelzijdig en een lekker ingrediënt voor veel recepten. Het kan worden gebruikt zowel zoet als hartig. Hier zijn enkele voorbeelden van manieren waarop je lemon curd kunt gebruiken:

 • Vergeet jam op je toast: lemon curd is heerlijk als eenmalselder op geroosterd brood.
 • Gebruik lemon curd om taart versieren of mousses te maken.
 • Vergeet muffins of cupcakes: lemon curd geeft deze een heerlijk, fris en licht zoete smaak.
 • Lemon curd is heerlijk op scones.
 • Lemon curd kan worden toegevoegd aan vullingen, zoals kwarktaart.
 • Gebruik het in combinatie met ijs voor een heerlijke vlaai.

Conclusie

Het is duidelijk dat lemon curd veel tal van lekkere mogelijkheden biedt. Het is niet alleen een heerlijke versiering, maar kan ook als eenzelfde ingrediënt worden gebruikt. Al hoewel Lemon Curd langer houdbaar is dan andere ingrediënten, maak het niet te lang en wees voorzichtig als je het bevriest.

Plaats een reactie