Houdbaarheid van lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof, ook wel contactvloeistof of lenzenmelk genoemd, is een gemaakte oplossing die speciaal bedoeld is voor het opslaan, reinigen en desinfecteren van zachte contactlenzen. In dit artikel gaan we dieper in op de houdbaarheid van lenzenvloeistof, waar je lenzenvloeistof kunt krijgen en wat je preventieve maatregelen zijn om het zo lang mogelijk te gebruiken.

Hoe lang is lenzenvloeistof houdbaar?

Lenzenvloeistof is meestal twee jaar houdbaar, afhankelijk van de fabrikant. Het is daarom belangrijk om te checken wat er op de verpakking staat voordat je lenzenvloeistof koopt. Fabrikanten kunnen verschillende aanbevelingen hebben voor de houdbaarheid, dus als je twijfelt, vraag dan bij je lokale opticien naar het meest geschikte product. Op het etiket staat meestal de datum waarop de vloeistof vervalt, maar als er geen datum wordt vermeld, wordt aangeraden om de vloeistof te vervangen na twee jaar.

Als je de verpakking van het product ziet en geen vervaldatum ziet staan, betekent dit niet altijd dat de lenzenvloeistof verlopen is. Er staan vaak datums op verpakkingen die verband houden met de aankoop – bijvoorbeeld “koop op of voor” – maar dit betekent niet dat je lenzenvloeistof is verlopen. Als je niet zeker bent, is het verstandig om de doi te vervangen.

Waar je lenzenvloeistof kunt krijgen

Lenzenvloeistof is beschikbaar bij geneeskundige winkels, opticiens en online. Kies voor kwaliteitsproducten die speciaal zijn ontworpen voor lenzen. Sommige optiekwinkels hebben professionele lenzenvloeistof die de optometrist je kan adviseren als specifieke behoeften. Er zijn veel merken vloeistof op de markt en veel van deze producten bieden speciale voordelen.

Hoewel veel producten vergelijkbaar zijn, moet je je ervan bewust zijn dat er verschillen bestaan. Sommige lenzenvloeistoffen bevatten conserveermiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Sommige lenzenvloeistoffen zijn speciaal ontworpen om de oogdruk te verlagen en bevatten ingrediënten die de ogen hydrateren. Als je twijfelt over welke lenzenvloeistof je moet kiezen, raadpleeg dan een optometrist.

Preventieve maatregelen voor de houdbaarheid van lenzenvloeistof

Het verlengen van de houdbaarheid van lenzenvloeistof is vooral afhankelijk van hygiëne. Als je je lenzen moet reinigen en desinfecteren, gebruik dan altijd schoon water of een speciale lensvloeistof. Gebruik geen water uit de kraan of andere vloeistoffen die niet specifiek bedoeld zijn voor zachte contactlenzen. Probeer ook de container met vloeistof goed af te sluiten om ervoor te zorgen dat geen vuil of andere agenten in contact komen met de lenzenvloeistof.

Als je lenzenvloeistof koopt, lees dan altijd het etiket om er zeker van te zijn dat het product geschikt en goed is voor je ogen. Spreek met je arts of optometrist als je twijfelt over welk product geschikt is. Als je lenzenvloeistof niet langer gebruikt, gooi je het dan altijd weg en doe je een nieuwe container open. Gebruik nooit een container die al eerder is gebruikt. Als je lenzenvloeistof heeft gebruikt, gooi de container dan niet weg, maar bewaar deze voor eventuele latere gebruik.

Blijf je lenzen en lenzenvloeistof goed onderhouden om de levensduur ervan te verlengen en een gezond oog te behouden. Houd altijd rekening met de juiste hoeveelheden en zorg er ook voor dat de fles schoon is. Als deze reinheid of de houdbaarheid van de vloeistof in gevaar komt, is het beter om delenzenvloeistof weg te gooien en een nieuwe container te kopen.

Plaats een reactie