Houdbaarheid van lijnzaad

Lijnzaad wordt al eeuwen gebruikt in de voeding vanwege de vele voedingsstoffen die erin voorkomen. Maar voordat je lijnzaad gaat gebruiken, is het belangrijk om te weten hoe lang het houdbaar is. Hieronder vind je een beschrijving van zowel de houdbaarheid als het gebruik van lijnzaad.

Houdbaarheid

Lijnzaad is meestal gemalen, waardoor de voedingsstoffen gemakkelijker kunnen worden opgenomen door het lichaam. De gemalen lijnzaad is het meest houdbaar, maar kan tot maximaal 8 maanden na productie worden bewaard. Na die tijd kan het lijnzaad verouderen, waardoor de voedingswaarde afneemt. De ongebrande lijnzaadekorrels zijn echter zelfs nog langer houdbaar. Als je deze periode in acht neemt, zou je een maximale houdbaarheid van 1 jaar moeten nastreven.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat lijnzaad veel beter houdbaar is als het wordt bewaard in een donkere, koele omgeving. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door lijnzaad op te slaan in een luchtdichte pot die uit de buurt van felle lichten of warmtebronnen wordt gehouden.

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is een oud voedingsmiddel dat voornamelijk wordt gekweekt in Azië, Afrika en delen van Azië en Europa. De zaden bevatten voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, koolhydraten, mineralen en vitaminen die ongezond voedsel kunnen vervangen of voedingswaarden kunnen toevoegen aan voedsel dat je al eet. Lijnzaad kan worden toegevoegd aan ontbijtgranen, salades, smoothies of yoghurt of gebakken worden voor een crunchy bite.

Wat kun je ermee?

De voedingswaarde van lijnzaad maakt het het perfecte voedingsmiddel voor veel dieetplannen. Het bevat veel vezels, wat je metabolisme aanwakkert en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. De vezels kunnen hopedy maagkrampen en verstoppingen verminderen. Lijnzaad bevat ook magnesium, wat een gewichtig mineraal is dat bij veel verschillende gezondheidsproblemen helpt, zoals vermoeidheid en spierspasmen.

Lijnzaad is ook een goede bron van omega-3-vetzuren, waardoor het in staat is om cholesterol gezond te houden. Het kan ook helpen ontstekingen te verminderen en het hart gezond te houden. Uit onderzoek is gebleken dat lijnzaad bijdraagt aan gewichtsverlies, een betere eetlust reguleert, het risico op type 2 diabetes vermindert en bijdraagt aan de gezondheid van je huid, haar en nagels.

Samenvatting

Lijnzaad is een voedzaam voedingsmiddel dat rijk is aan nutrienten en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het uitstellen van vermoeidheid en het verbeteren van de huid, haar en nagels. Wanneer het goed bewaard, hebben lijnzaad of lijnzaadmeel een houdbaarheid van 8 maanden voor gemalen lijnzaad en 1 jaar voor ongebrande lijnzaadekorrels. Door de donkere en koele omgeving te behouden, kun je de houdbaarheid optimaliseren.

Plaats een reactie