Houdbaarheid van Lijnzaadolie

Lijnzaadolie is een veel gebruikte olie, bijvoorbeeld als ingrediënt in dressing salades. Daarnaast zijn er nog tal van andere gebruiksmogelijkheden. Wat veel mensen echter niet weten is dat lijnzaadolie niet onbeperkt houdbaar is. Door het hoge gehalte aan vetzuren is het belangrijk dat u goed op de houdbaarheid van lijnzaadolie let.

Wat is lijnzaadolie?

Lijnzaadolie is een gele olie die wordt gemaakt uit de zaden van de lijnzaadplant. De olie heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetten en bevat ook vitamine E en antioxidanten. Het is een veel gebruikte olie in de keuken; het wordt vaak in salades gebruikt maar ook in andere gerechten. Daarnaast kan het worden gebruikt als een natuurlijke huidverzorgingsolie.

Hoe lang is lijnzaadolie houdbaar?

Lijnzaadolie moet koel en donker bewaard worden. Het is bestand tegen hoge temperaturen, maar het is belangrijk dat het niet blootgesteld wordt aan direct zonlicht. In een geventileerde matglasfles kan lijnzaadolie 8 maanden houdbaar zijn. Als je de lijnzaadolie in een pot met een vaatwasser- of goed-gesloten deksel bewaart, zal deze nog langer houdbaar blijven. Als de lijnzaadolie langer dan 8 maanden wordt bewaard, wordt aangeraden knoflook en ui toe te voegen om de smaak te verzachten.

Hoe kan je lijnzaadolie bewaren?

Lijnzaadolie moet koel en donker bewaard worden. Het is bestand tegen hoge temperaturen, maar als de olie blootgesteld wordt aan direct zonlicht, kan het onstabiel worden. Voordat je de olie in de koelkast bewaart, kun je het beste het volgende doen:

  • Bewaar de lijnzaadolie in een lichtbestendige container
  • Vervang de dop van het matglasflesje regelmatig
  • Gebruik geen water om lijnzaadolie af te wassen
  • Bewaar de fles op een lage temperatuur, bijvoorbeeld tussen de 5 en 10ºC
  • Controleer de lijnzaadolie regelmatig op bederf en tekenen van schimmelgroei

Als de olie te warm of te licht wordt bewaard, kan het onstabiel worden. Als dit gebeurt, ruikt de olie naar vis of verbrande olie. Als u deze bijverschijnselen waarneemt, moet u de olie weggooien.

Wat is het verschil tussen lijnzaadolie en olijfolie?

Lijnzaadolie en olijfolie zijn twee soorten olie die vaak worden gebruikt in het koken. Hoewel beide oliën veel vetzuren bevatten, zijn er een paar belangrijke verschillen tussen de twee.

  • Olijfolie is donkerder van kleur en heeft een rijke en intens smaak, terwijl lijnzaadolie een gelere kleur heeft en veel subtieler smaakt.
  • Omdat olijfolie donkerder is, heeft het een veel langere houdbaarheid dan lijnzaadolie. Olijfolie kan tot een jaar goed blijven als het op de juiste manier bewaard wordt.
  • Lijnzaadolie is rijker aan omega-3 vetzuren, terwijl olijfolie meer monosaturiële vetzuren bevat. Omega-3 vetzuren worden gezien als een gezondere optie, omdat ze het risico op hartziekte verlagen.
  • Verder heeft lijnzaadolie een hoog gehalte aan vitamine E. overmatige consumptie van lijnzaadolie kan echter het risico op bloedstolsels vergroten, dus het is belangrijk om de hoeveelheid te controleren waarmee je de olie gebruikt.

Conclusie

Lijnzaadolie is een veel gebruikte olie die wordt gebruikt in slas, sauzen, bakken etc. Het is een gezonde optie met veel vetzuren, maar het moet goed bewaard worden om de houdbaarheid te verlengen. De olie is gemiddeld 8 maanden houdbaar als het goed wordt bewaard. Olijfolie heeft een langere bewaartijd, maar lijnzaadolie bevat meer omega-3 vetzuren. Zorg er daarom voor dat u de lijnzaadolie op de juiste manier bewaart en gebruikt.

Plaats een reactie