Houdbaarheid van meel

Meel is een basisingrediënt dat veel wordt gebruikt in tal van gerechten en producten. Het is gemaakt van zetmeelrijke graansoorten, zoals tarwe, maïs en haver. Voor toepassingen in gerechten, heeft vers meel de voorkeur. Maar afhankelijk van hoe je meel opslaat en hoe je het gebruikt, kan meel jarenlang langer houdbaar zijn.

Wat is meel?

Meel is fijn vermalen, zetmeelrijke graankorrels. Het wordt gebruikt in vele gebakken producten, als bindmiddel bij het bereiden van gerechten en als basis ingrediënt in verschillende recepten. Het wordt gemaakt door de graankorrels tot poeder te malen tot poederig meel.

Houdbaarheid van meel

Meel kan gedurende langere tijd houdbaar zijn. De houdbaarheid is afhankelijk van de opslagcondities. Meel moet zo droog mogelijk worden bewaard in een luchtdichte container. De luchtdichte container zal zorgen voor een lagere wateruitwisseling en zal daarom helpen bij het behoud van de textuur, aroma en smaak. Het wordt aanbevolen om goed gemalen meel te gebruiken, omdat dit meel langer houdbaar is dan grof gemalen meel.

Tarwemeel is meestal vijftien maanden houdbaar, maïsmeel is dertien maanden houdbaar en havermeel is meestal een jaar houdbaar. Maïsmeel en havermeel hebben betrekking op droge vitamine C additionele eigenschappen die meel lossen in water en vervliegen als het wordt gebruikt. Daarom worden ze vaak aanbevolen voor versgebruik in plaats van opslag. Toch verlengen goede opslagcondities zoals bewaartermijnen de houdbaarheid ervan.

In plaats van meel te kopen in grote hoeveelheden, is het beter om meel te kopen in kleinere hoeveelheden. Kleine hoeveelheden meel zullen sneller verser zijn en de kwaliteit en smaak zullen beter zijn. Je zou ook kunnen overwegen om meel direct te kopen van een lokale molenaar. Meel dat direct van een lokale molenaar wordt gekocht, is verser en heeft betere bakresultaten.

Tips over meel opslaan

Hier zijn enkele tips om meel langer te bewaren:

  • Bewaar meel in een luchtdichte container op kamertemperatuur.
  • Koop meel in kleinere hoeveelheden om te voorkomen dat het een lange tijd op voorraad blijft.
  • Koop meel direct bij een lokale molenaar voor de beste versheid.
  • Vrij meel twee keer per maand om te voorkomen dat het stoffig wordt.
  • Voor het beste resultaat, meel zo snel mogelijk gebruiken na opening.

Het is ook mogelijk om meel te bevriezen om de versheid te behouden. Meel moet daarvoor worden verpakt in een luchtdichte container en in een diepvries worden bewaard. Dit kan de versheid van meel tot wel een jaar verlengen.

Conclusie

Meel kan langere tijd worden bewaard, afhankelijk van de manier waarop het wordt opgeslagen. Om de versheid en smaak te behouden, is het beter om kleinere hoeveelheden meel te kopen en deze meteen te gebruiken. Havermeel, tarwemeel en maïsmeel kunnen verscheiden van dertien tot vijftien maanden worden bewaard. Meel kan ook in de diepvries bewaard worden voor langere tijd.

Plaats een reactie