Houdbaarheid van moedermelk in de koelkast

Moedermelk is de beste voeding voor een baby. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het op een goede manier wordt bewaard zodat het zo lang mogelijk vers blijft. In dit artikel zal verder worden ingegaan op de houdbaarheid van moedermelk in de koelkast.

Wat is moedermelk? 

Moedermelk is de melk die geproduceerd wordt door een moeder. De voeding in moedermelk is aangepast aan het voedings- en energiebehoeftes van een baby. Moedermelk is voedzamer dan kunstmatige voeding, en bevat vital vetten, mineralen, eiwitten en vitaminen.

Hoe lang is moedermelk houdbaar? 

Moedermelk moet altijd worden bewaard op een veilige, hygiënische manier. Moedermelk kan worden bewaard in de koelkast en kan zo 2 tot 5 dagen houdbaar zijn. Als moedermelk direct na het uitpersen wordt bewaard, kan het tot 10 dagen houdbaar zijn. Als de melk iedere 2 uur met ijsklonten wordt gekoeld, kan het 21 dagen goed blijven. Moedermelk mag nooit worden bewaard op kamertemperatuur, omdat dan de voedingsstoffen en de smaak verloren gaan. Als de melk niet langer vers is, moet deze direct worden vernietigd.

Voorzorgsmaatregelen bij opslag

Om ervoor te zorgen dat moedermelk langer houdbaar blijft, is het belangrijk om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Steriel uitpersen: altijd de moedermelk in een schone, steriele container of fles uitpersen. Zorg ervoor dat de container en het materiaal waarmee je de melk uitpersen, sterile blijven.
  • Koeling: moedermelk moet direct na het uitpersen worden gekoeld met ijsklonten of in de koelkast worden gezet.
  • Diepvries: als de moedermelk langer dan 5 dagen goed moet blijven, kan de melk bevroren worden. Moedermelk kan tot maximaal 6 maanden in de diepvries worden bewaard. Zorg ervoor dat je het porties in één vak plaatst zodat je ze gemakkelijk kunt bewaren.

Let op: als je moedermelk langer dan twee uur buiten de koelkast bewaart, kan de melk bederven en mag deze niet meer aan de baby gegeven worden.

Conclusie

Hoewel moedermelk een gezonde voeding is voor de baby, moet de melk wel op de juiste manier worden opgeslagen om de voedingswaarde en smaak te behouden. Moedermelk kan 2 tot 5 dagen houdbaar blijven in de koelkast. Als je het uitpersen in een schone, steriele container doet, en het vervolgens direct met ijsklonten koelt of bevriest in de diepvries, kan je zeker zijn dat je baby gezonde moedermelk krijgt.

Plaats een reactie