Moedermelk is de beste voeding die je je baby kunt geven. Het is gevuld met alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft voor gezonde groei en ontwikkeling. Hoewel babyvoeding in flesjes gemakkelijk te verkrijgen is, is moedermelk ten zeerste aanbevolen als een betere optie voor baby’s. Maar hoe lang is moedermelk houdbaar? Dit artikel bespreekt de houdbaarheid van moedermelk en wat je ermee moet doen om de beste kwaliteit en veiligheid te garanderen.
Wat is moedermelk?
Moedermelk – ook wel borstvoeding genoemd – is het aanvoer van vloeistof die je baby precies krijgt wat het nodig heeft. Het is het meest biologisch veilig voor het baby en is gemakkelijk te verwerken. Gedurende de eerste dagen levert de baby’s melk een kleine hoeveelheid colloïdaal eiwit, vetten en koolhydraten die voor baby’s ideaal is om te verzadigen. Na de eerste weken wordt Colostrum vervangen door melkvolle melk, die meer eiwitten, mineralen, vitaminen, vetten, koolhydraten en antilichamen bevat. Moedermelk is daarom een van de gezondste, meest opname-oplosbare voedingen die je baby kunt geven, speciaal voor jonge kinderen.
Houdbaarheid van moedermelk
De houdbaarheid van moedermelk is afhankelijk van de omgeving waarin de melk wordt bewaard. Aan de kamertemperatuur is de melk maximaal 1 uur houdbaar. Als je moedermelk in de koelkast bewaart, is deze maximaal 4 dagen houdbaar. Als je de melk invriest, kun je deze maximaal 6 maanden bewaren. Over het algemeen is het het beste om melk te bewaren die je niet nodig hebt gedurende de eerste paar dagen.
Als je moedermelk langer dan een uur aan kamertemperatuur bewaart, is het raadzaam om een gekoeld bakje met ijsklontjes en een naadloze binnenbeker te gebruiken om te voorkomen dat de melk ziekteprogressie of bederf veroorzaakt. Als de melk langer wordt dan twee uur bewaard aan kamertemperatuur, wordt het aangeraden om de melk te verwerken. Je kunt de melk nog steeds opwarmen en je baby voeren, maar het is niet langer veilig om te bewaren.
Gebruiksaanwijzing voor melkbewaring
Het is belangrijk dat je je baby slechts verse moedermelk geeft. Om ervoor te zorgen dat je moedermelk zo fris en veilig mogelijk is, is het belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt.
- De melk dient binnen een half uur na expressie koud te worden bewaard (in de koelkast of de vriezer).
- Vries nooit melk op die langer dan twee uur aan kamertemperatuur is geweest.
- Bewaar nooit verse moedermelk met oudere melk.
- Voeg geen ingevroren melk toe aan net geproduceerde melk.
- Als je moedermelk in kleine porties invriest, doe deze dan in waterdichte verpakkingen die kunnen worden afgesloten.
- Label alle bewaarde melk met een datum.
- Warm de melk nooit op boven 115 graden Fahrenheit, anders verlies je eiwitten, vetten en andere voedingsstoffen en wordt de melk veel minder effectief voor je baby.
- Hebben baby’s ouder dan zes maanden soms verse melk die langer dan twee uur aan kamertemperatuur is geweest? Gebruik deze dan binnen 24 uur.
- Als je moedermelk langer dan vier dagen in de koelkast bewaart of langer dan zes maanden bewaart, doe deze dan weg.
Conclusie
Moedermelk is een uitstekende bron van voedingsstoffen voor je baby. Maar om er zeker van te zijn dat de melk fris en veilig is, is het belangrijk om de houdbaarheid goed in de gaten te houden. Moedermelk is maximaal 1 uur houdbaar aan kamertemperatuur, maximaal 4 dagen houdbaar in de koelkast en maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer. Als je je aan deze gebruiksaanwijzingen houdt, kunnen jou en je baby de beste kwaliteit en veiligheid van moedermelk verwachten.