Houdbaarheid van motorhelm

Een motorhelm is een hoofdbeschermer voor motorrijders. Het is een essentieel onderdeel van de rijuitrusting voor motorrijders. Maar hoe lang is een motorhelm houdbaar?

De houdbaarheid van een motorhelm hangt af van verschillende factoren en is geen exacte wetenschap. Het is essentieel om de helm zorgvuldig te inspecteren voordat je ermee gaat rijden, omdat de eigenschappen om de doeltreffendheid ervan te waarborgen, na verloop van tijd kunnen veranderen.

Ten eerste is het belangrijk om contact te maken met de fabrikant van de helm om te controleren of hij hierover informatie verstrekt, voordat je vertrouwt op de richtlijnen van andere bronnen. Meestal wordt eenhelm geadviseerd om te worden vervangen na 5 jaar, maar veel fabrikanten geven aanwerkingstermijnen voor hun helmen die minder of meer dan 5 jaar kunnen zijn – dus het is essentieel om contact met de fabrikant te hebben om de juiste informatie te verkrijgen.

Vergeet ook niet dat helmen die blootgesteld zijn aan agressieve chemicaliën of extreme temperaturen op korte termijn mogelijk zo sterk worden aangetast dat ze tijdens een botsing niet meer goed zullen werken. Malen vuil, zand of zonlicht kan de sterkte van het materiaal ook verminderen. Suppletie met behulp van een silica- of reactieve hars is aanbevolen, aangezien dit het materiaal sterker maakt en bovendien het uiterlijk aanzienlijk verbetert.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat de bewezen beschermende eigenschappen van de helmboven de tijd ernstig verminderen. Elk apparaat dat wordt blootgesteld aan chemicaliën, UV licht of hitte kan een verschuiving in materiaaleigenschappen veroorzaken die het doel miskennt. Met andere woorden, uw helm kan er nog steeds aantrekkelijk uitzien, maar de eigenschappen om uw hoofd te beschermen kunnen aanzienlijk zijn verzwakt. Dit betekent dat het verstandig is om uw motorhelm steeds te vervangen met een nieuwe helm, omdat deze bescherming een grote invloed heeft op uw veiligheid.

Gelukkig zijn er een aantal gemakkelijke technieken om te bepalen of uw helm nog in topconditie is. De eerste is het controleren van de interne schokabsorptie, die een brede band van materiaal binnenin uw helm creëert tijdens een botsing. Als dat materiaal versleten of vervormd is, kan het uw hoofd niet meer effectief beschermen. Het is tevens aanbevolen om te controleren of uw helm stevig blijft zitten. Als hij daarentegen omhoog of naar de zijkant kantelt tijdens rijden, betekent dit dat de helmstructuur aangetast is, waardoor hij niet meer gemaakt is om je hoofd te beschermen.

Kortom, als u een motorhelm gebruikt, moet u weten dat deze na verloop van tijd zal achteruitgaan, met behulp van enkele eenvoudige trucs, maar een veiligheidsinspectie is essentieel om alle schade te vermijden. Als uw helm achteruit is gegaan in materiaalkwaliteit, dan kan het tijd worden om uw helm te vervangen door een nieuwe.

Plaats een reactie