Houdbaarheid van motorolie geopend

Motorolie is een essentieel onderdeel van elke motor en een goede olie moet goed worden verzorgd voor het optimale prestatieniveau. Maar hoe lang is motorolie geopend houdbaar? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is motorolie?

Motorolie is een licht viskeuze vetachtige stof die wordt gebruikt om de delen van de motor te verzegelen en te smeren tijdens het draaien. Het is ontworpen om te voorkomen dat stukjes draaiend metaal of andere stukken schroeven of onderdelen zullen aanslingeren door het draaiende effect. Motorolie voorkomt ook dat het mechanische onderdeel warmte opbouwt, iets wat anders leiden kan tot mechanisch slijtage.

Hoe lang is motorolie geopend houdbaar?

Motorolie geopend is meestal maar kort houdbaar en heeft de neiging om relatief snel te bederven. Normaal gesproken is de laatste dag waarop een geopende fles motorolie bruikbaar is na 5 tot 6 maanden vanaf het moment dat het is geopend. Dit geldt alleen wanneer de olie goed is opgeslagen. Als de olie op een plaats wordt bewaard die blootgesteld is aan hoge temperaturen, dan is de levensduur korter en kan de olie al na een paar weken slecht worden.

Wat kun je met motorolie doen?

Motorolie dient te worden gebruikt om je motor te beschermen. Het vermindert slijtage aan de bewegende onderdelen van de motor, voorkomt oververhitting en vermindert de verspreiding van koolstofdioxide, wat een positief effect heeft op het milieu. Motorolie voorkomt ook overtollige stofdeeltjes zoals stof, zand en zaagsel en beschermt oliekoppen en pakkingen die de motor helpen om goed te blijven draaien.

Motorolie dient ook als koelmiddel. Tijdens de bedrijfstijd warmt het smeermiddel op vanwege de warmte die door de motor wordt geproduceerd. Door motorolie te gebruiken zal de heat sink warmte afvoeren via de koelkringloop. Hierdoor blijven de draaiende onderdelen beter beschermd tegen slijtage.

Motorolie is ook effectief in het reduceren van de luchtvervuiling. Als je motorolie gebruikt, vormen er geen koolstofdeeltjes in de motor die tijdens het draaien worden verspreid. Koolstofdeeltjes uit de motor kunnen de luchtkwaliteit verminderen, dus door motorolie te gebruiken voorkom je verdere vervuiling.

Samenvatting

Geopende motorolie is over het algemeen kort houdbaar, met het beste resultaat na 5 tot 6 maanden vanaf het moment dat het geopend is. Het is essentieel in vele situaties en heeft tal van voordelen waaronder voorkomen van slijtage, voorkomen van oververhitting en luchtvervuiling. Al deze voordelen werken samen om de motor goed te laten functioneren en te voorkomen dat er ernstigere problemen met de motor ontstaan.

Plaats een reactie