Houdbaarheid van mozzarella ongeopend

Mozzarella is een populaire kaassoort die als hoofdbestanddeel melk en stremsel bevat. Het is een Italiaanse kaas die heerlijk smaakt op pizza en puree, maar ook in salades of als snack. Het is een bestanddeel van veel gerechten en is daarom erg populair. Maar hoe lang is mozzarella ongeopend houdbaar? In dit artikel zullen we daar kort bij stilstaan.

Wat is mozzarella?

Mozzarella is een pasteuriseerde, meestal halfzoute kaassoort die origineel uit Italië komt. Het is een romige kaas die bestaat uit het sappige curd van gefermenteerde Melk met stremsel. Het wordt ook wel ‘mozzarella di bufala’ genoemd en is meestal gemaakt van buffelmelk, maar soms ook van koeienmelk. De kaas wordt gekneed en in balvorm geformeerd om het traditionele Italiaanse ‘Ciliegine’ toestel te verkrijgen.

Hoe wordt mozzarella gemaakt?

Mozzarella wordt gemaakt met behulp van het stremmingsproces, waarbij de melk wordt opgewarmd en het stremsel wordt toegevoegd. Dit veroorzaakt een proces van curdle waardoor het melkeiwit (albumine) coaguleert en het melksuiker (lactose) verdwijnt. Aan het einde van het proces bestaat het melkmengsel uit de curd en de whey (een enzymbestanddeel dat in mozzarella voorkomt). De curd wordt vervolgens in kleine klompjes geperst die de basis vormen voor de mozzarella-bal.

Hoe lang is mozzarella ongeopend houdbaar?

Mozzarella is ongeopend 2-3 maanden houdbaar in de koelkast. Mozzarella die is ingepakt in water of olie kan meer dan 3 maanden bewaren in de koelkast, afhankelijk van de vervaldatum op de verpakking. Mozzarella ongeopend bevroren, kan meer dan 6 maanden bewaren, maar het is het beste om mozzarella na ontdooiing binnen 5 dagen te gebruiken.

Hoe moet je mozzarella bewaren?

Om mozzarella goed te bewaren, is het belangrijk om het goed te koelen. Het is het beste om mozzarella te koelen tot 4 graden Celsius. Houd het altijd gekoeld, zelfs als u het niet meteen gaat gebruiken. U kunt de mozzarella ook bevriezen als u het voor een langere tijd wilt bewaren. Zorg ervoor dat u de mozzarella goed verpakt voordat u deze in de vriezer stopt.

Waarom zou je mozzarella eten?

Mozzarella is een geweldige kaas en heeft een onderscheidend, neutraal aroma. Het heeft een milde smaak en is lichtzoet, dit maakt het perfect om te eten als snack. Mozzarella is een van de beste kaassoorten op de markt als je een lekkere portie kaas wil eten. Het is ook vol vitaminen en mineralen en rijk aan proteïne. Er zijn verschillende manieren om heerlijke gerechten met mozzarella te maken.

Conclusie

Mozzarella is een vers, romige kaas die al eeuwenlang wordt gemaakt. Het is een traditionele Italiaanse kaas en kan worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan gerechten. Mozzarella is ongeopend 2-3 maanden houdbaar in de koelkast. Bevroren mozzarella kan meer dan 6 maanden langer bewaren – als de vervaldatum op de verpakking aangeeft. Mozzarella is de perfecte kaas om te eten als snack, maar je kunt er ook allerlei heerlijke gerechten mee maken.

Plaats een reactie