Houdbaarheid van mozzarella

Mozzarella is een ‘pasta filata’-kaas die voornamelijk wordt gemaakt door Italiaanse kaasmakers uit koemelk. Het wordt gezien als een van de meest gewilde Italiaanse kazen, waarmee veel traditionele Italiaanse gerechten worden bereid, zoals pizza, lasagne en Italiaanse maaltijdgerechten zoals panzanella of caprese.

Mozzarella is de laatste jaren ook in Nederland sterk in populariteit aan het toenemen, omdat mensen ontdekken dat het eenvoudig is om thuis lekkere gerechten mee te maken. Veel mensen zijn echter benieuwd naar de houdbaarheid van mozzarella, dus bespreken we hier hoe je mozzarella optimaal kunt bewaren en hoe lang je het kunt gebruiken.

Hoe Mozzarella Houdbaar Te Maken

De beste manier om mozzarella te bewaren, is om haar in de originele verpakking, of een goed afgesloten plastic bakje, te bewaren in de koelkast. Je moet de verpakking zo snel mogelijk na het kopen openen en het tuutje in een luchtdichte bakje of verpakking doen. Dit voorkomt dat de kaas uitdroogt en verkleurd. Mozzarella is ook perfect geschikt voor diepvries. Probeer de kaas in dit geval wel te verpakken in een alu-folie voordat je ze invriest, anders kan de kaas na het invriezen een wat stroperige textuur krijgen.

Houdbaarheid van Mozzarella

Onbedekte mozzarella in de koelkast kan ongeveer 2 tot 5 dagen houdbaar zijn. Hierna kan de kaas wormen en zijn smaak veranderen. Mozzarella die is ingevroren houdt ongeveer 6 maanden, zolang de verpakking goed gesloten is.

Eetbare Rotschimmel op Mozzarella

Mozzarella is perfect voor kaasplankjes, pizza, salades en meer. Rotschimmel (Edelkaas) is een schimmelsoort die op verse, dun gesneden plakken mozzarella wordt aangebracht, waardoor de kaas lekker smeuïg wordt. Je kunt deze mozzarella vers of gekoeld krijgen. Versgesneden mozzarella met rotschimmel is gemiddeld twee tot vier dagen houdbaar, terwijl gekoelde mozzarella met rotschimmel zes tot acht dagen houdbaar is.

Koken met Mozzarella

Mozzarella is een van de meest veelzijdige kazen die je in de keuken kunt gebruiken. Het is perfect om als ingrediënt in een omelet, lasagne of pizza te gebruiken, of misschien zelfs om in een maal te bereiden met wat stukjes gebakken spek en gebakken ui. Mozzarella is ook een geweldig ingrediënt voor geroosterde groenten of salades. Je kunt het ook gebruiken om extra vochtige cake te maken, of om lieveheersbeestjes te maken.

De houdbaarheid van mozzarella varieert, afhankelijk van wat je ervan maakt, maar het is heerlijk om al deze verschillende gerechten te maken. Als je de juiste technieken gebruikt om het te bewaren, kun je ervan genieten voor vele maanden.

Plaats een reactie