Houdbaarheid van noten

Noten zijn kleine en smakelijke voedingsmiddelen die steeds populairder worden. Ze zijn een goede bron van vetten, proteïne, vitamines en mineralen, maar weten veel mensen niet hoeveel langer ze houdbaar zijn? Hoe langer noten goed blijven, hoe langer je ermee kunt genieten.

Hoe lang zijn noten houdbaar?

De houdbaarheid van noten hangt af van verschillende factoren, zoals het soort noot, of het natuurlijk of geroosterd is en of het geschild of ongeschild is. Laten we even een kijkje nemen op de meest voorkomende soorten noten.

Amandelen

Als je noot ongeschild is, kun je het zo’n 8 maanden bewaren in een donkere en koele plaats. Als je het schilt, is het slechts een maand of 2 houdbaar. Geschilde amandelen houdbaarheid wordt dat verkort tot 2-3 weken. Als je het in de koelkast bewaart, kan de houdbaarheid van amandelen toenemen tot 4-6 maanden. In de vriezer bewaarde amandelen kunnen langer houdbaar blijven, tot wel een jaar.

Walnoten

Walnoten ongeschild kunnen zo’n 6 maanden worden bewaard wanneer ze op een goed afgesloten manier minstens 1 maand worden bewaard. Geschilde walnoten hebben een houdbaarheid van 2-3 weken, maar kunnen langer bewaard worden als je het in de koelkast bewaart. In de koelkast kun je walnoten tot 4-6 maanden houdbaar houden. In de vriezer kunnen walnoten wel een jaar goed blijven.

Cashewnoten

Onverschilde cashewnoten zijn zes maanden tot een jaar houdbaar als je het in een luchtdichte container bewaart. Geschilde cashewnoten worden slechts de helft zo lang goed, 3-4 maanden, maar dit kan worden verlengd tot 6-8 maanden in de koelkast. In de vriezer kunnen geschilde cashewnoten tot een jaar houdbaar blijven.

Pecannoten

Onverschilde Pecannoten zijn ongeveer 6-9 maanden houdbaar als je het in een goed afgesloten container bewaart. Geschilde pecannoten hebben de helft aan houdbaarheid, 3-4 maanden, maar dit kan worden verlengd tot 6-8 maanden in de koelkast. In de vriezer kunnen geschilde pecannoten tot een jaar houdbaar blijven.

Macadamia-noten

Onverschilde macadamia-noten hebben een houdbaarheid van 6 maanden. Geschilde macadamia-noten hebben een houdbaarheid van 3-4 maanden, maar deze kan worden verlengd tot 6-8 maanden als je het in de koelkast bewaart. In de vriezer kunnen geschilde macadamia-noten tot een jaar houdbaar blijven.

Waarom zijn noten zo gezond?

Noten zijn een goede bron van vetten, proteïnes, essentiële mineralen en vitamines. De meeste noten zijn een geweldige bron van omega-3 vetzuren. Deze zuren zijn belangrijk voor een goede gezondheid, omdat ze helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en kunnen helpen om de kans op hartziekten te verminderen. Ook zijn noten een goede bron van vitamine E, die een belangrijke rol speelt bij het gezonde werken van het immuunsysteem, het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress en het gezond houden van huid en ogen. Noten bevatten ook veel vezels die helpen bij het gezond houden van het spijsverteringskanaal.

Wat kun je met noten?

Noten zijn veelzijdig en makkelijk te verwerken, waardoor je ze op veel verschillende manieren kunt eten. Ze kunnen worden toegevoegd aan salades, soepen, brood en andere gerechten. Noten kunnen worden geroosterd, vermalen, gecombineerd met andere ingrediënten of eenvoudigweg als topping worden gebruikt. Er zijn veel mogelijkheden en het kan eindeloos worden gemixt met je favoriete ingrediënten.

Al met al zijn noten een lekker en gezond voedingsmiddel. Zorg er wel voor dat je niet te veel eet, omdat een teveel aan noten Minder gezond kan zijn door de vetten en calorieën . Met de kennis over de houdbaarheid van noten, kun je ervoor zorgen dat je er optimaal van kan genieten.

Plaats een reactie