Houdbaarheid van olie

Kokosolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, olijfolie – iedereen heeft waarschijnlijk wel weleens gehoord van deze soorten olie. Maar hoe lang kun je het bewaren, welke soorten olie bestaan, wat kun je ermee doen en vooral – hoe lang is olie houdbaar?

Wat is olie?

Olie is een gemengde substantie van vetten, oliën en esters. Het wordt gewonnen uit plantaardige bronnen, zoals zaden, vruchten, noten en paddenstoelen. Het bestaat uit veel verschillende soorten, zoals olijfolie, kokosolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie. Eveneens is er maïsolie, arachide olie, ricinusolie, sesamolie, walnootolie, abrikozenpitolie, druivenpitolie, maisolie en sojaolie.

Hoe lang is olie houdbaar?

De houdbaarheid van olie is afhankelijk van de soort olie. Voorgewassen olijfolie, zonnecbloemolie, maisolie en koolzaadolie blijven 1-2 jaar houdbaar als ze goed en verzegeld zijn opgeslagen bij kamertemperatuur. Niet-gehydrogeneerde kokosolie is maximaal twee jaar houdbaar. Zoete amandelolie, arachideolie, sesamolie, lijnzaadolie, druivenpitolie en avocado olie blijven tot 3-4 maanden houdbaar. Walnootolie blijft voor maximaal 3-6 maanden houdbaar, terwijl ricinusolie maximaal 1-2 maanden houdbaar is. Na deze datum is olie niet meer eetbaar en moet deze weggegooid worden.

Hoe kun je olie bewaren?

Om ervoor te zorgen dat olie zo lang mogelijk houdbaar is, is het belangrijk dat je de volgende stappen volgt bij het bewaren van olie:

  • Gebruik de olie binnen acht weken na opening.
  • Bewaar gesloten olie op een koele, donkere plaats, zoals de koelkast.
  • Voorkom warmte, licht en vocht. Olie hecht zich sterk aan stoffen uit de lucht, waardoor het smaakverlies kan veroorzaken.
  • Spoel slangen of slangetjes die in het reservoir zijn geplaatst voor dure systemen vaak schoon.
  • Houd een kalender bij om de datum van openen of vervangen van olie in het oog te houden.

Wat kun je doen met olie?

Olien zijn een grote bron van vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Daarnaast zijn ze een uitstekende bron van energie. Ze zijn atraktief vanwege lage kosten en hun smakelijkheid. Ook hebben ze tal van gezondheidsvoordelen, waaronder vermindering van de ontsteking, vermindering van het risico op hart- en vaatziekten, vermindering van het risico op het ontwikkelen van bepaalde kankersoorten en verbetering van de huid. Er zijn oliën die je kunt eten, oliën die je kunt gebruiken voor verzorging, oliën die je kunt gebruiken om mee te koken, oliën die je kunt gebruiken om te braden en oliën die je kunt gebruiken voor verdamping.

Conclusie

Olie is een gemengde substantie van verschillende samenstellingen die kan worden gebruikt voor koken, verzorging en verdamping. Afhankelijk van de soort olie, is de houdbaarheid van olie 1-2 jaar als het op de juiste manier wordt bewaard bij kamertemperatuur. Om ervoor te zorgen dat olie zo lang mogelijk houdbaar blijft, is het belangrijk dat je deze op een koele, donkere plek bewaart. Ook zijn er veel gezondheidsvoordelen verbonden aan de verschillende soorten olie. Denk hierbij aan vermindering van de ontsteking, het risico op hart- en vaatziekten en het risico op het ontwikkelen van bepaalde kankersoorten.

Plaats een reactie