Houdbaarheid van olijfolie extra vierge

Olijfolie extra vierge is een veelgebruikte olie die zeer geschikt is om mee te koken. Olijfolie extra vierge is het hoogste kwaliteitsniveau van olijfolie dat geproduceerd wordt, omdat het voornamelijk uit vroege druiven bestaat die binnen een paar uur na de oogst geperst worden. Hierdoor blijven enkele voedingsstoffen, zoals Vitamine E, bewaard waardoor het een zeer gezond voedingsmiddel is. In tegenstelling tot andere olietypes zoals zonnebloemolie, is olijfolie extra vierge zuurder, maar ook bekend om zijn veelzijdigheid in de keuken.

Hoewel olijfolie voornamelijk gewaardeerd wordt om zijn smaak en voedingswaarde, is het ook belangrijk om te weten hoe lang de olie houdbaar is. Olijfolie extra vierge is een van de sterkste oliesoorten die op de markt verkrijgbaar is en heeft daarom een langere houdbaarheidsdatum dan andere oliesoorten. Gemiddeld is deze olie houdbaar tot 12 maanden na oogst, als de olie in een glazen fles zit en wordt bewaard op een koele, donkere plaats. De datum waarop de olie is geproduceerd wordt meestal vermeld op de fles. Als de olie langer dan 12 maanden wordt bewaard, kan de smaak sterk veranderen als gevolg van de oxidering van de olie. Als de olijfolie extra vierge in een met gas gevulde fles is verpakt, kan deze voor maximaal 24 maanden na oogst gebruikt worden.

Hoe te gebruiken

Olijfolie extra vierge is niet alleen een van de meest populaire keukenbenodigdheden in de wereld, maar het heeft ook heel wat voordelen voor de gezondheid:

  • Het bevat antioxidanten en vitamine E die helpen om huidveroudering te bestrijden.
  • Het helpt bij het verminderen van het cholesterol.
  • Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Het kan helpen bij het verminderen van spierspasmen.

Olijfolie extra vierge is bijna overal mee te gebruiken in de keuken en is perfect om mee te bakken, braden, frituren, of om mee te sauteren. Je kunt er salades en andere gerechten mee marineren, soepen mee op smaak brengen, stomen of poffen en mee frituren. Het kan ook gebruikt worden om te grillen, zowel gevogelte en vleesschotels als pizza’s en broodjes. Olijfolie extra vierge heeft een goede smaak die heel subtiel is, waardoor er niet te veel smaak aan het eindproduct wordt toegevoegd.

Bewaren van olijfolie extra vierge

Hoewel olijfolie extra vierge een lange houdbaarheidsdatum heeft, is het belangrijk om de olie te bewaren in een koele, donkere omgeving. Een fles olijfolie extra vierge moet bij voorkeur in een afgesloten glazen of kunststof fles bewaard worden en op een plaats met constante temperatuur. Olijfolie wordt zeer zacht bij warm weer en kan daarom beter op een koele plaats dan op de plank van de provisiekast bewaard worden. Verder is het belangrijk om de fles goed schoon te houden om te voorkomen dat er stof en vuil in terecht komt.

Tot slot moet gezegd worden dat een goede olijfolie extra vierge de lekkerste smaak geeft aan je gerechten. Het is dus belangrijk om de houdbaarheid ervan goed in de gaten te houden zodat je altijd kunt genieten van de volle smaak van de olijfolie.

Plaats een reactie