Houdbaarheid van open fles witte wijn

Wat is witte wijn?

Witte wijn is doorgaans wit van kleur en gemaakt van witte druiven die geen schilcontact hebben gehad met de druivensap. Daardoor heeft de wijn een lichtere en frissere smaak dan rode wijn. Witte wijn wordt ook wel verzachtende of fruitige wijn genoemd.

Hoe lang is open fles witte wijn houdbaar?

Open fles witte wijn blijft normaal gesproken 2-3 dagen goed in de koelkast, afhankelijk van wat voor soort wijn je hebt. Het beste is om restanten binnen een paar dagen te gebruiken, maar als je het langer wilt bewaren, kun je een wijnstopper gebruiken om de smaak zo min mogelijk te laten veranderen. Witte wijn kan tegen verlies aan smaak weerstaan, maar de kwaliteit van de wijn vervaagt langzaam als de tijd verstrijkt.

Hoe kun je wijn langer houdbaar maken?

Er zijn verschillende manieren om open fles witte wijn langer houdbaar te maken nadat je de fles hebt geopend. De belangrijkste factor daarbij is het minimaal houden van luchtcontact, dus het aanbrengen van een wijnstopper wanneer je de wijn niet direct opdrinkt. Hierdoor wordt de zuurstof in de fles geblokkeerd, waardoor de kwaliteiting of de smaak van de wijn niet verandert. Als de wijn na verloop van tijd toch wat lichtere tonen krijgt, dan kun je het langer houdbaar maken door het in te vriezen. Witte wijn is beter geschikt voor invriezen dan rode wijn, omdat het wat minder structuur heeft.

Wat kun je doen met overgebleven wijn?

Naast het bewaren van open fles witte wijn kun je ook met de overgebleven wijn wat leuks maken. Je kunt bijvoorbeeld wijnazijn maken door wijn aan de lucht bloot te stellen. Wijnazijn is een goed alternatief als je liever geen traditionele azijn in je gerechten gebruikt. Ook kun je overgebleven witte wijn gebruiken om witte wijngelees te maken. Gebruik hiervoor gezamelijk handwarmte witte wijn en suiker, waar je vervolgens gist aan toevoegt. Laat het mengsel minstens 24 uur liggen op kamertemperatuur en je hebt een heerlijke gele witte wijn.

Samenvatting

Open fles witte wijn blijft doorgaans 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Maar als je de wijn langer wilt bewaren, kun je een wijnstopper gebruiken om de smaak zoveel mogelijk te behouden. Hun zijn ook verschillende andere mogelijkheden om je open fles witte wijn langer houdbaar te maken, zoals invriezen, wijnazijn maken of wijngelees maken. Welke optie je ook kiest, je kunt je open fles witte wijn nog een tijd veilig bewaren en opstomen.

Plaats een reactie