Houdbaarheid van paling

Paling is een smakelijk en veelzijdig vis, die al eeuwenlang in Nederland wordt gevangen. Het Nederlandse klimaat en de netten die de vissers in het IJsselmeer gebruiken, zorgen voor kwalitatief hoogwaardige palingen. Hoe lang deze paling houdbaar is, hangt af van de bewaarmethode die je kiest. In dit artikel lichten we de gebruikelijke bewaarmogelijkheden en hun respectieve houdbaarheidsdata toe.

Hoe lang is paling houdbaar?

De houdbaarheid van paling hangt af van de manier waarop je het bewaart. Verpakte paling die je vers in de supermarkt koopt, is ongeveer twee dagen houdbaar als je het koelt. Als je paling invriest, dan houdt het tot twee maanden. In de koelkast bewaard in een luchtdichte container (zoals bijvoorbeeld een plastic zak of een pot met een goede sluiting), kan paling ongeveer 10 dagen goed blijven.

Paling die je verse haalt bij de visboer of op de markt, is meestal slechts enkele uren houdbaar. Als je deze vis wilt bewaren, is het belangrijk om hem direct in de koelkast te zetten zodra je thuis bent. Zorg ervoor dat je het in een luchtdichte container opbergt, zodat het langer goed blijft.

Waarom is paling zo smakelijk?

Paling is de belangrijkste en populairste smakelijke vissoort die in Nederland wordt gevangen. Het wordt veel gegeten en wordt vooral vaak in een witvissoep gebruikt. Het krijgt zijn smaak en aroma door zijn vetgehalte. Het zit boordevol Omega-3 vetzuren, aminozuren, vitaminen en mineralen. Bovendien heeft paling geen prominente ‘visachtige’ smaak, waardoor het een zeer toegankelijk gerecht is voor zowel volwassenen als kinderen.

Hoe maak je de lekkerste palingsoep?

Om de lekkerste palingsoep te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig: paling, uien, wortelen (of bloemkoolroosjes), aardappelen, prei, selderij, knoflook, rode wijnazijn (of witte wijnazijn), kruidnagel, nootmuskaat, gemalen koriander, verse peterselie, kippenbouillon, kookroom en boter. Ook heb je een grote soeppan en een staafmixer nodig.

Verhit eerst wat olie in de soeppan en voeg vervolgens de uien, wortelen, prei, selderij en knoflook toe. Laat dit even bakken. Voeg daarna de aardappelen, rode wijnazijn, kruidnagel, nootmuskaat en gemalen koriander toe en roer goed door. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en laat 30 minuten simmer. Voeg de paling toe en laat het nog eens 5-10 minuten koken. Voeg tot slot de kookroom toe en purée het met de staafmixer. Breng het als laatste op smaak met wat zout en peper en garneer met wat vers gehakte peterselie. De lekkerste palingsoep is klaar om te eten!

Hoe maak je paling op de tradionele Nederlandse manier?

Tradioneel wordt paling in Nederland opgeslagen in pekel en op jenever. Dit is een heel eenvoudige manier van paling Conservation. Meng de paling met een pekelmengsel van ongeveer 2 delen gemalen zout en 1 deel suiker. Doe hier jenever bij en meng het geheel goed. Laat de paling in deze oplossing 12-24 uur marineren en bewaar het vervolgens in een luchtdicht bakje in de koelkast. Je kunt deze paling gebruiken als basis voor burgers, soep, risotto of gebakken paling.

Conclusie

Paling is een veelzijdige vis met een milde en aangename smaak. Als je het goed bewaart, kun je er langer van genieten. Vers gekochte paling heeft meestal een houdbaarheid van twee dagen als je het koelt. Als je het invriest, heeft het ongeveer twee maanden houdbaarheid. Met behulp van bewaarmethoden zoals pekel en jenever, kun je de houdbaarheid vergroten. Heerlijke gerechten als palingburger, soep of gebakken paling zijn zo gemaakt!

Plaats een reactie