Houdbaarheid van paprika

Paprika is één van de vele smaken die je aan je gerechten kunt toevoegen. Maar hoe lang is het nu precies houdbaar? Hieronder vertel ik je meer over hoe je je paprika kan bewaren en hoe lang je ermee vooruit kunt.

Wat is paprika?

Paprika is een verscheidenheid aan gekleurde, suikerrijke groente die afkomstig is uit Afrika en Azië. De populairste variëteiten zijn rood, geel en groen. Paprika is goed voor de gezondheid omdat het veel vitamine A, B6, C, E en caroteen bevat. Daarnaast is het rijk aan antioxidanten. Je kunt verschillende soorten paprika bereiden, zoals bakken, roosteren, frituren of stoven.

Houdbaarheid van paprika

Paprika is ongeveer een tot twee weken houdbaar voor je het kookt. Als je het eet zonder het te koken, kan je het ongeveer 4-5 dagen bewaren in de koelkast. Als je het een keer hebt gekookt, raden we aan het slechts twee dagen te bewaren. Het koken van paprika kan een aantal voedingsstoffen vernietigen die anders in je lichaam zouden helpen.

Paprika kan ook bewaard worden door het schoon te maken en te blancheren. Hierdoor kan je het langer bewaren, omdat het op deze manier geconserveerd wordt. Je kunt ook gedroogde paprika’s gebruiken; deze blijven meestal ongeveer een jaar goed als ze op een koele, droge plaats worden bewaard.

Hoe je paprika kunt bewaren

Paprika’s moeten op een koele, donkere plek worden bewaard. Als je paprika in de koelkast bewaart, stop deze dan in een plastic container of plastic dop. Als je het langer dan twee dagen bewaart, kun je de paprika ook in een oliesmeer techniek blancheren. Zet de paprika voor twee tot drie minuten in kokend water en voeg vervolgens een paar koffielepels olijfolie toe. Laat het afkoelen en bewaar het daarna.

Wat je met paprika kunt doen

Paprika is een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kan bereiden. Het kan in soepen, sauzen en stoofschotels worden gebruikt. Je kunt het ook bakken of roosteren met andere groenten en voeg het toe aan salades. Je kunt ook paprika gebruiken om een gezonde dipsaus te maken; voeg wat geroosterde paprika toe aan een blender met koriander, knoflook, avocado, citroen en olijfolie. Je kunt ook gerookte paprika toevoegen, die je eerst in een smoker kunt roken voordat je het in de blender doet.

Conclusie

Paprika is een lekkere manier om je gerechten een beetje pittigheid, kleur en voedingswaarde te geven. Als je het goed bewaard, kan het tot een week of twee na het kopen goed blijven. Probeer het koken en blancheren van paprika’s om te voorkomen dat het bederf of voedingsstoffen verliest.

Plaats een reactie