Houdbaarheid van petroleum

Petroleum is een alledaags product dat veel gebruikt wordt voor energie, verwarming en verlichting. Het is een zeer kostbaar en vulcanisch gestookt mineraal dat in verschillende gradaties gebruikt kan worden. Zoals je waarschijnlijk weet, is petroleum een afgeleide van oude plantresten, die miljoenen jaren geleden in het sedimentaire gesteente verankerd is geraakt. Petroleum wordt veel gebruikt als brandstof en is een belangrijke factor als het gaat om de wereldwijde energievoorziening.

Veel mensen vragen zich af hoe lang de houdbaarheid van petroleum is. De exacte shelflife of houdbaarheidsdatum is moeilijk te bepalen omdat ieder type petroleum verschillende toepassingen heeft. Petroleum is bijvoorbeeld niet houdbaar in zuurhoudende omgevingen, maar heeft wel veel langere shelflife bij kamertemperatuur. Als je het echter verwarmt, als het aan de lucht wordt blootgesteld, of als het wordt gemengd met andere vloeistoffen, kan het net wat korter houdbaar zijn.

Om de houdbaarheid van petroleum zo lang mogelijk te bewaren, is het raadzaam de volgende maatregelen te nemen:

Bewaren op de juiste plaats

De beste manier om de houdbaarheid van petroleum te verlengen, is door het op een koele, donkere omgeving te bewaren. De ideale opslagtemperatuur ligt tussen 5°C en 25°C. Als je petroleum binnenshuis opslaat, moet je ervoor zorgen dat is geen direct zonlicht schijnt. Optimaliseer de bewaartemperatuur, omdat extreme hitte of kou de kwaliteit van het product kan aantasten. Als je product buitenshuis opgeslagen moet worden, zoals in een garage of schuur, bedek het product dan goed om te voorkomen dat het zonlicht en buitenelementen het aantasten.

Gebruik een luchtdichte container

Houd petroleum altijd afgesloten in een luchtdichte, goed sluitende container. Als het product te lange tijd blootgesteld wordt aan zuurstof, zal het zijn kwaliteit verliezen, waardoor het minder effectief wordt. Zorg er daarom voor dat als je doorgaans maar kleine hoeveelheden petroleum koopt, dat je ervoor kiest een kleine container te gebruiken. Op deze manier wordt er altijd een voldoende luchtdichte lucht om het petroleum hermetisch afgesloten.

Bewaar mits voedingsmiddelen

Petroleum wordt voornamelijk gebruikt voor energieproducerende, technische toepassingen, maar het kan ook worden gebruikt voor voedsel. Petroleum wordt gebruikt als basisoliën in voedingsmiddelen en cosmetica. Petroleum wordt ook gebruikt voor voedselbewaring, omdat het een goede barrièrefunctie heeft tegen vocht, oxidatie en voedseldeeltjes. Als je petroleum als voedsel preserveringsmiddel gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je geen kapotte of slechte containers gebruikt. Bewaar dit voedingsmiddel dan in een schone en goed afgesloten container.

Gebruik bij de verhitting

De houdbaarheid van petroleum wordt minder als het gaat om verhitting. Petroleum mag worden gebruikt voor verwarming, maar let op: petroleum wordt giftig als het wordt verwarmd boven een bepaalde temperatuur. Petroleum mag alleen worden verwarmd tot maximaal 133 graden Celsius. Als het verwarmd wordt boven deze temperaturen, kunnen de chemicaliën die het bevat onstabiel worden, waardoor ze schadelijk worden voor mens en milieu. Als je petroleum gebruikt voor verwarming, laat het dan afkoelen voordat je het weggooit. Dit voorkomt dat er schadelijke chemicaliën in het milieu terechtkomen.

Conclusie

De houdbaarheid van petroleum is moeilijk precies te bepalen. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang het product houdbaar is. Zoals je hierboven hebt gelezen, is het raadzaam om petroleum op een koele, donkere plek te bewaren, dit met een luchtdichte container om het uit de buurt van zuurstof te houden. Als je het gaat gebruiken voor verwarming, zorg er dan voor dat je het op minder dan 133 graden Celsius verwarmt. Volg bovenstaande adviezen, en je zult merken dat je door verantwoording te nemen voor je opslag en gebruik, je het meeste uit je petroleum haalt.

Plaats een reactie