Houdbaarheid van Prosecco

Prosecco is een heerlijke bubbelwijn uit Noord-Italië die sinds kort vrij populair is geworden in Nederland. Het is een goedkoper alternatief voor Champagne, wat kan verklaren waarom het zo populair is op feestjes en bijeenkomsten. Maar hoe lang is prosecco nu precies houdbaar en wat zijn de beste manieren om dit wijnsoort op te slaan? Deze blogpost beantwoordt al je vragen over houdbaarheid van prosecco.

Wat is Prosecco?

Prosecco is een bubbelwijn die speciaal wordt gemaakt in de Veneto-regio van Noord-Italië, zo’n twee uur rijden ten noorden van Venetië. Het wordt gemaakt van de druivensoort Glera, die al meerdere honderden jaren wordt gekweekt in dit heuvelachtige Italiaanse landschap. Er zijn meerdere soorten prosecco te koop, waaronder de extra brut en de brut varianten. Deze staan bekend om hun droge smaak en de hoge koolzuurwaarden.

Houdbaarheid van Prosecco

Prosecco is niet zo houdbaar als andere gedistilleerde wijnsoorten, zoals bijvoorbeeld rosé of witte wijn. Omdat het wordt gemaakt van uitsluitend vers fruit en heeft een hoge koolzuurwaarde, is de bewaartijd voor prosecco een stuk korter dan voor andere wijnsoorten. De houdbaarheid van prosecco wordt geschat op ongeveer een jaar als het correct wordt opgeslagen. Desondanks is het belangrijk om het op de juiste manier te bewaren en te genieten binnen de kortst mogelijke tijd na aankoop.

Hoe Prosecco op te slaan

Als je veel prosecco drinkt, is het verstandig om je voorraad in de koelkast op te slaan. Ook al is de houdbaarheid beduidend korter dan andere wijnsoorten, maar door de koelkast uit te breiden kun je de versheid en kwaliteit van de wijn aanzienlijk verlengen. Daarnaast is het belangrijk om de wijn op een koele, donkere plaats te bewaren. Uv-straling uit direct zonlicht kan namelijk schadelijk zijn voor de wijn, dus zorg ervoor dat je de wijn in een donkere kast bewaart.

Hoe Prosecco te gebruiken

Prosecco is het meest populaire bubbelwijntje om bij feestjes en speciale gelegenheden te drinken. Het wordt meestal geschonken als een aperitief, maar kan ook gedronken worden als onderdeel van meerdere cocktails en gerechten. Sommige restaurants serveren ook prosecco bij de maaltijd, wat vooral populair is bij de Spaans/Italiaanse gerechten. Prosecco is ook een redelijk goedkoop drankje, dus je kunt het zowel voor feestjes als voor alledaagse gelegenheden gebruiken.

Conclusie

Prosecco is een heerlijk bubbelwijn uit Noord-Italië dat zowel onder feestvierende mensen als thuiskoks populair is geworden. Het is echter wel belangrijk om te weten dat prosecco meestal niet zo lang houdbaar is als andere gedistilleerde wijnen. Met de juiste opbergmethode kun je de houdbaarheid van prosecco echter aanzienlijk verlengen. En het voordeel is dat je een heerlijk wijntje kunt drinken, zowel bij speciale gelegenheden als voor een alledaags genietmomentje. Nu is het aan jou om dit wijnsoort op de juiste manier te genieten!

Plaats een reactie