Houdbaarheid van rattengif

Rattengif is een veelgebruikte manier om ratten te bestrijden. Het is zeer giftig en blijft lange tijd actief. Maar de vraag is: hoe lang is rattengif houdbaar na aankoop? In dit artikel beantwoorden we deze vraag en geven we antwoorden over wat rattengif precies is.

Wat is rattengif?

Rattengif is een populaire, maar giftige chemische stof die wordt gebruikt om ratten en muizen te doden. Het werkt door de stof bromethalin toe te voegen aan korrels en het in plaatsen te strooien waar ratten en muizen zich ophouden. Bromethalin is een zenuwgift dat de zenuwen in het lichaam aantast en kan leiden tot de dood. Rattengif is zowel verkrijgbaar als korrels als pastilles die makkelijk uitstrooibaar zijn in plaatsen waar ratten wonen, zoals kruipruimtes, kelders, garages en andere plaatsen die bekend staan om hoge tolvastheid van ratten. Door de goudbruine kleur en het aangename rijke geur, lijken de giftige korrels op eten voor ratten waardoor ze ervoor kiezen om het gif op te eten.

Hoe lang is rattengif houdbaar?

Hoe lang rattengif houdbaar is, hangt af van het type stof waaruit het is gemaakt. In Nederland is het meestal gemaakt van anticoagulanten, een stof die helpt om bloedstolling tegen te gaan. Anticoagulantia zijn relatief stabiele stoffen die naar verluidt meerdere jaren goed blijven. Andere chemische stoffen die worden gebruikt in rattengif, zoals hoog buisgift of blauwzuurgift, verliezen na een paar maanden hun werkzaamheid. Het is daarom belangrijk om de millieudocumentatie te lezen waarmee het product wordt geleverd. In deze documentatie wordt de houdbaarheid van het rattengif aangegeven.

Hoe bewaar je rattengif?

Rattengif moet altijd op een veilige plaats worden bewaard waar het niet kwetsbaar is voor zonlicht, lucht en vocht. Het is ook belangrijk om rattengif buiten bereik te houden van kinderen en huisdieren. Om ervoor te zorgen dat het gif effectief blijft, moeten hele jampotten en emmers in hun oorspronkelijke verpakking worden bewaard. Ratten die op korrels van kleine doosjes letten, kunnen het beste worden opgeslagen in een metalen of plastic vuilnisbak met een goed sluitend deksel. Houd er rekening mee dat rattengif chemisch gezien zal veranderen als het wordt blootgesteld aan extreme temperaturen. Wanneer u rattengif bewaart, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het op een temperatuur wordt bewaard die lager is dan 25°C en hoger is dan 5°C.

Om het verlies te beperken

Om het verlies aan rattengif te beperken, wordt aanbevolen om het op te bergen in goed vetvrij, lucht- en dampdicht materiaal zoals blikken of harsen containers. Ook moet er worden gelet op andere bederfelijke factoren zoals temperatuur en vocht. Als het in vochtige omstandigheden wordt bewaard, zoals een kelder of garage, zal de werking van het rattengif sneller afnemen. Als het bij hoge temperaturen bewaard wordt, zal dit ook het effect van het rattengif beïnvloeden.

Conclusie

Hoe lang rattengif houdbaar is, hangt af van het type stof waaruit het is gemaakt. Anticoagulantia blijven meerdere jaren goed, terwijl andere chemische stoffen al na een paar maanden hun werkzaamheid verliezen. Het is daarom belangrijk om de houdbaarheid van het rattengif te controleren, vooral als het voor langere tijd wordt bewaard. Om het verlies te beperken, moet het op een lage temperatuur en in goed vetvrij en luchtdicht materiaal, zoals blikken of harsen containers, worden bewaard.

Plaats een reactie