Houdbaarheid van rauwe melk

Rauwe melk, ook wel ‘onbewerkte’ of ‘vers gebottelde’ melk genoemd, is een vers product dat aan heel wat strenge hygiëne-eisen moet voldoen. Rauwe melk wordt verkocht in kleine plastic flessen of kartonnen dozen, zodat de consument deze snel kan koelen. Rauwe melk is vers en biologisch verantwoord, waardoor het een gezond en smakelijk alternatief voor geconcentreerde melk of UHT-melk is. Maar hoe lang is rauwe melk houdbaar?

Hoe lang is rauwe melk houdbaar?

Rauwe melk is ongeveer twee weken houdbaar. De houdbaarheid van rauwe melk is afhankelijk van de verwerking en behandeling waaraan het onderworpen is. Bijvoorbeeld: als de melk rechtstreeks uit de koeienstal bewaard wordt, met de juiste temperatuur, zuurgraad en vochtcontent, zal deze langer dan twee weken houdbaar zijn. Als de melk echter wordt verwarmd tot meer dan 37°C en daarna weer aan de lucht wordt blootgesteld, zal deze sneller bederven.

Om de houdbaarheid van rauwe melk te garanderen voor de consument, moet de melk altijd onder koelen omstandigheden bewaard worden (4 °C). Zo kan de consument ervan verzekerd zijn dat hij/zij verse melk gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de melk vers en houdbaar blijft, is het belangrijk dat de consument de vervaldatum op de fles of de verpakking controleert alvorens deze te gebruiken.

Wat is rauwe melk?

Rauwe melk, ook wel ‘onbewerkte’ melk of ‘vers gebottelde’ melk genoemd, is melk die direct van de boerderij of uit een koeienstal wordt gehaald. Rauwe melk is vers en biologisch verantwoord, waardoor het een gezond en smakelijk alternatief voor geconcentreerde melk of UHT-melk is. Net als andere soorten melk, bevat rauwe melk veel calcium, kalium, vitamine A, vitamine B1 en vitamine B2.

Rauwe melk beschikbaar in supermarkten, drogisterijen en speciale melkproductenverkopers is behandeld met ultra-gezuiverde verhittingstechnieken, die zorgen voor een langere houdbaarheid. Omdat rauwe melk alleen in kleine hoeveelheden verkrijgbaar is, is het vaak iets duurder. Als consument moet je er verder rekening mee houden dat de kwaliteit van het product afhankelijk is van de omstandigheden waarin de melk is vervoerd en bewaard; rauwe melk moet koel bewaard worden om vers te blijven.

Waarvoor is rauwe melk geschikt?

Rauwe melk is geschikt voor allerhande bereidingen. Denk aan zuivelproducten zoals yoghurt, kaas of ijs dat met rauwe melk wordt gemaakt. Ook voor het bereiden van warme dranken, zoals thee, koffie of warme chocolademelk, kan het gebruikt worden. Toepassingen van rauwe melk kunnen ook als alternatief voor gebruikelijke ingrediënten zoals room, boter of suiker. Door de lagere verzadigingsniveaus die rauwe melk bevat, bevordert het de spijsvertering en verlaagt het de cholesterol- en triglycerideniveaus. Rauwe melk bevat ook hoge hoeveelheden mineralen, waaronder calcium, ijzer en magnesium.

Rauwe melk is ook een goede optie voor mensen met een lactose-intolerantie omdat de bacteriën in de melk de lactoseaandoening helpen verminderen. Vanwege de gunstige eigenschappen is rauwe melk met name geschikt voor mensen met een gevoelige maag. Het kan ook worden gebruikt door mensen met allergieën omdat het geen melkeiwit bevat.

Conclusie

Rauwe melk is een vers en biologisch verantwoord product. Het is ongeveer twee weken houdbaar en moet altijd onder koelen omstandigheden bewaard worden (4 °C). Rauwe melk heeft veel voordelen, waaronder het feit dat het veel mineralen bevat en de lactose-gevoeligheid vermindert. Het is geschikt voor allerhande bereidingen, van zuivelproducten en warme dranken tot alternatieven voor gebruikelijke ingrediënten zoals room, boter of suiker.

Plaats een reactie