Houdbaarheid van ricotta

Ricotta is een Italiaanse kaas, die vaak wordt gebruikt in lasagne, pasta-gerechten, desserts en cheesecakes. Ricotta is een zacht, licht, romig en zuur smakende kaas die bestaat uit schapen, geiten of koeienmelk. Het wordt vaak gezien als een kaas die alleen wordt gebruikt als een ingrediënt in een gerecht en niet als een kaas die los wordt gegeten. Maar hoe lang is ricotta houdbaar?

Wat is ricotta?

Ricotta is een vers en romig kaassoort gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde schapen, geiten of koeienmelk. De melk wordt verwarmd tot het stolt en er wordt een neutrale zuur toegevoegd, wat ricotta zijn zachte, romige smaak geeft. Ricotta wordt vaak gemeld als een zuivelproduct dat ricotta in de categorie past met roomkaas, geitenkaas en kwark. Ricotta wordt vaak veel gebruikt in desserts, zoals cheesecake, maar ook in savoury-gerechten, zoals lasagne, pasta’s en ravioli.

Hoe lang is ricotta houdbaar?

Zodra je ricotta hebt gekocht bij de supermarkt, veranderd de datum waarop de kaas houdbaar is. Verse ricotta is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Als je het verspakket hebt geopend, is ricotta ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Verse ricotta is ook een paar weken houdbaar in de vriezer. Om de houdbaarheid te controleren, is het belangrijk om te kijken naar de datum zelf die op de verpakking staat. Als de aangegeven datum op de verpakking is verstreken, is ricotta niet meer te eten.

Ricotta die al is geopend en je in blokjes hebt geknipt, is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast, zolang de kaas in een luchtdichte verpakking is verpakt. Als de ricotta langer dan twee weken in de koelkast heeft gezeten, kun je het het beste weggooien. Om ricotta langer te bewaren, kan het ook worden ingevroren. Ingevroren ricotta is gedurende ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer.

Wat kun je met ricotta maken?

Ricotta is een veelzijdige kaas en is succesvol te gebruiken in een aantal creatieve recepten. Ricotta wordt meestal als een ingrediënt gebruikt in andere gerechten, zoals lasagne, pasta-gerechten, desserts en cheesecake. Er zijn een aantal gerechten met ricotta die je gemakkelijk thuis kunt maken, zoals ricottapannenkoeken, ricottacrêpes, ricotta-ijs of salades. Ricotta kan ook worden gebruikt als een gezond alternatief voor mayonaise, kaassaus of gepofte aardappel. Het is ook heerlijk op een toastje of gebruikt als een garnituur voor pizza, zuurstokken of focaccia brood.

Conclusie

Ricotta is een milde, romige kaas met een zachte, zure smaak. Het wordt vaak gebruikt als een ingrediënt in lasagne, pasta-gerechten, desserts, salades en cheesecake. Het houdbaarheidsdatum op de verpakking staat aangegeven, maar ricotta is meestal ongeveer een week houdbaar als de verpakking is geopend. Ricotta is ook een paar maanden houdbaar in de vriezer. Ricotta is ook veelzijdig te gebruiken in verschillende creatieve recepten en is een gezond alternatief voor mayonaise of kaassaus.

Plaats een reactie