Houdbaarheid van rum

Rum is een gedistilleerde drank die van suikerriet of andere suikerplanten gemaakt wordt. Het is een meestal met alcohol versterkte alcoholische drank die wereldwijd gedronken wordt. Er bestaat een verschil in smaak en kwaliteit van rum tussen verschillende landen en merken.

Hoewel er veel verschillende soorten rum bestaan, is het belangrijk dat je een goede kwaliteit van de drank kiest als je de houdbaarheid wilt maximeren. De houdbaarheid is afhankelijk van de kwaliteit van de drank.

Hoe lang is rum houdbaar?

De houdbaarheid van rum is als regel 6 tot 8 maanden als het wordt bewaard in een donkere kamer, op kamertemperatuur en in een luchtdichte fles. Als je deze factoren in acht neemt, kan de houdbaarheid oplopen tot 7 à 8 jaar.

Er is echter ook een soort rum die in de loop der jaren sterker wordt. Bijvoorbeeld jonge rum wordt vaak bewaard in een donkere kamer, maar na een paar jaar evolueert het naar een drank met een sterkere smaak en meer alcohol.

Als je een fles met open mond hebt geopend, is het belangrijk dat je zeker weet dat je het binnen een paar dagen opdrinkt, voordat het bederft.

Wat wel en niet te doen met rum?

Het is altijd raadzaam om je flessen oud bier, rum of andere sterke dranken op een chic en koele plaats op kamertemperatuur te bewaren. Ten eerste voorkom je zo dat je drank verwarmd wordt en verliest hij niet zo snel zijn smaak, alhoewel het belangrijk is dat je de flessen nooit direct onder de zon laat staan. Als je een fles opent, breng deze dan niet in de koelkast, maar bewaar deze in de kelder om de voortijdige veroudering te voorkomen.

Je fles vakkundig snel herstoppen is belangrijk als je de houdbaarheid wilt verlengen. Een metalen typ kan een geschikte optie zijn. Hete metalen flessenlopers, verschillende kelk- en metalen klemmetjes zijn ook te koop.

Wat kan je met rum?

Rum wordt vaak gebruikt als drankje op basis van alcohol, maar wordt ook gebruikt in verschillende cocktails en gerechten.

Rum wordt bijvoorbeeld vaak toegevoegd aan sladressings, soepen en sauzen, ontbijtspreads, chutneys, ijsdesserts en nog veel meer. Het wordt ook veel gebruikt als smaakversterker in puddings en gebak. Het kan ook worden gebruikt om bij het koken een typische smaak en geur aan gerechten toe te voegen.

Omdat de smaak van rum zeer sterk is, zijn er veel recepten die kunnen worden gemaakt met een zoete of wat zoute toon. Je kunt bijvoorbeeld een drankje maken met Rum, citroensap, honing, witte wijn, sinaasappelsap en limoensap. Of, je kunt ook een stevige Rum Punch maken geschikt voor verjaardagsfeestjes, feestelijke evenementen koud of warm geserveerd kan worden.

Conclusie

Rum is een leuke drank die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Om te voorkomen dat je drank bederft, maak je best gebruik van benodigdheden en bewaren die ervoor zorgen dat de smaak zo lang mogelijk behouden blijft, waardoor je optimaal kunt genieten van de kwaliteit van je favoriete rummerk.

Om ervoor te zorgen dat je drank niet bederft, moet je je ervan bewust zijn dat licht en hitte het bederven kunnen versnellen. Denk aan een donkere kast of een koele plek in je kelder. Het is raadzaam om de deksel van de fles goed dicht te doen en nooit in de koelkast te stoppen. Ten slotte moet je beseffen dat de houdbaarheid afhankelijk is van de kwaliteit van je drank.

Met een beetje kennis en zorg kun je vele jaren van genieten van je rum-voorraad.

Plaats een reactie